Naslovnica Dobre priče Crveni križ Federacije BiH: Osigurano oko 100.000 KM za pomoć najugroženijem dijelu...

Crveni križ Federacije BiH: Osigurano oko 100.000 KM za pomoć najugroženijem dijelu poplavljenog stanovništva u Kantonu Sarajevo

Crveni križ Federacije BiH je posredstvom Društva Crvenog krsta/križa BiH i drugih partnera osigurao podršku u vrijednosti od oko 100.000,00 KM za najugroženiji dio poplavljenog stanovništva u novembarskim poplavama.

Tim povodom su, u sjedištu Crvenog križa Federacije BiH, uz prisustvo općinskih zvaničnika danas potpisani ugovori sa lokalinm organizacijama Crvenog križa sarajevskih općina Novi Grad, Ilidža i Trnovo.

Uz podršku naše krovne organizacije Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) koji na globalnom nivou imaju mandat odgovora u katastrofama osigurana su sredstva za keš transfer u iznosu od 39.000,00 KM. Riječ je o 78 domaćinstava (41 domaćinstvo u Općini Novi Grad Sarajevo, 19 domaćinstava u Općini Ilidža i 18 domaćinstava u Općini Trnovo). Domaćinstva će dobiti podršku kroz keš intervenciju u iznosu od po 500,00 KM za potrebe osiguravanja osnovnih životnih uvjeta.

Uz distribuciju pomoći korisnicima ovog projekta bit će podijeljeni i COVID-19 setovi (maske, dezinficijensi za ruke i edukativne brošure o COVID-9 virusu i vakcinama).

Za 125 domaćinstava iz ove tri općine osigurani su i setovi za čišćenje (radna kolica, lopata, leđna prskalica, kabanica, gumene čizme, dezinfekciono sredstvo na bazi hlora i dezinfekciono sredstvo na bazi alkohola) u ukupnoj vrijednosti od oko 18.000,00 KM.

Pored toga, u saradnji sa LDS Charities, za domaćinstva ugrožena u poplavama osigurana je i podrška u vidu ogrjeva (drva, ugalj i pelet) u ukupnom iznosu od 43.173,47 KM za 128 domaćinstava (37 u Općini Novi Grad Sarajevo, 81 u Općini Ilidža, 10 u Općini Trnovo).

Selekciju domaćinstava za dodjelu pomoći vršila je komisija Crvenog križa općinskih organizacija u saradnji sa predstavnicima Civilne zaštite i mjesnih zajednica prema posebnim kriterijima.

Inače, Crveni križ Federacije BiH shodno svom mandatu i misiji, a posebno u oblasti pripreme, odgovora i oporavka od prirodnih nesreća zajedno sa svojom strukturom u proteklom periodu pružio je značajnu podršku stanovništvu u područjima pogođenim nedavnim poplavama.