Naslovnica Zdravlje Tamna čokolada za zdrav organizam i vitko tijelo

Tamna čokolada za zdrav organizam i vitko tijelo

pixabay/AlexanderStein

U posljednih par godina mnogo kontravezi se pojavilo o učinku koji je pokazala tamna čokolada kada je u pitanju naše tijelo i zdrav organizam. Neki su veliki pobornici i tvrde da je čokolada spas, dok se drugi oštro protive istoj. Ono što je sigurno je da je tamna čokolada doživjela ekspanziju i  tek ćemo vidjeti koliko pogodnosti donosi za naše zdravlje. 

Prednosti koje je pokazala tamna čokolada

Važno je napomenuti da postoji velika razlika između mliječne i crne čokolade. Mliječna čokolada je u potpunosti prerađena i sadrži veći postotak šećera, a jako mali udio kakaa. Iz tog razloga se po pitanju zdravlja akcenat stavlja na tamnu čokoladu. Posebno onu koja u sebi ima minimalno 75 procenata kakaa.

Rađena su mnoga istraživanja o štetnosti mliječne čokolade i velikom riziku koji ona predstavlja kada je u pitanju dijabetes, visok krvni pritisak i pretilost. Za razliku od klasičnih slatkiša, tamna čokolada je pokazala samo pozitivne pa čak i nevjerovatne rezultate. Žene s prekomjernom tjelesnom težinom, koje su u sklopu zdravog jelovnika svaki dan jele po dvije kockice tamne čokolade, u četiri mjeseca su u prosjeku smršavjele oko pet kilograma. Pokazalo je novo istraživanje američkih naučnika.

Tamna čokolada je bogata magnezijem, fosforom, kalijem, kalcijem, cinkom i željezom. Sadrži bakar, folnu kiselinu, vitamine skupine B i vitamin E. Također, sadrži malu dozu kofeina koji podstiče na aktivnost te kiseline koje direktno štite od srčanog i moždanog udara. Kakao nije bez razloga bio jedna od omiljenih namirnica drevnih naroda. Asteci su čak svoju verziju tople čokolade prinosili bogovima i vjerovali su u njena čudesna svojstva. U Europi su je koristili u borbi protiv anemije. Također, od 16. do 20. stoljeća crna čokolada je imala više od 100 medicinskih namjena.

Zato, idući put kada se odlučite da pojedete nešto slatko neka vaš izbor bude čokolada sa što većim udiom kakaa.