Naslovnica Zdravlje Sirutka, posebno kozija je jedan od najtraženijih napitaka tokom pandemije

Sirutka, posebno kozija je jedan od najtraženijih napitaka tokom pandemije

pixabay/Dimitri Wittmann

SIRUTKA je nusproizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i jogurta. U njoj ostaju najbolji i najvrjedniji sastojci mlijeka: vitamini B i E, minerali i mliječni šećeri koji su važni za izgradnju najfinijih veza u mozgu. Sirutka je, međutim, posljednjih godina postala zaboravljeno blago, a evo zašto bi dnevno trebali popiti i po litru ovog napitka.

Napitak od samo 26 kalorija koji pomaže kod mršanja, smanjuje stres, snižava krvi pritisak…

Naime, kako biste osjetili maksimalan učinak ove dragocjene tekućine koju su naše pranane koristile kao lijek, konzumirajte pola do jedne litre sirutke dnevno. Najbolje je piti ujutro na tašte te uz doručak. No,učinak ćete osjetiti i pijući je tokom dana kako biste se osvježili i vratili energiju.

Tokom pandemije COVID-19 posebno je tražena kozija sirutka, do koje je u poslijednje vrijeme jako teško doći. Raspitali smo se postoje farme za proizvodnju, ali i domaćinstva koja se bave proizvodnjom i prodajom kozije sirutke koja je najbolji lijek u borbi protiv korone, kao i mliječne industrije koje su počele proizvoditi flaširanu sirutku po cijeni od 1/1,5KM. Osim kod liječenja korone pročitajte za šta je sve još dobar ovaj napitak.

Sirutku je dobro piti svaki dan jer:

1. Najbolji je prirodni lijek za jetru
Masna jetra, hepatitis, žutica, jetra oštećena alkoholom i nezdravom hranom, ciroza – nema te bolesti jetre kod koje sirutka ne pomaže. Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre te oboljelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije. Želite li pročistiti jetru, najbolje što možete napraviti jest da posegnete za čašom sirutke.

2. Pomaže kod mršanja
Sirutka sadrži puno bjelančevina koje povećavaju mišićnu masu i daju osjećaj sitosti uz malu količinu kalorija. U 100 grama sirutke nalazi se samo 26 kalorija. Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim hranjivim tvarima, sirutka je važan dio redukcijske dijete i korisna svakome ko želi održavati vitku liniju. Bjelančevine u sirutki također povećavaju razinu hormona koji umanjuju apetit i tako ublažuju osjećaj gladi.

3. Rješava problem zatvora stolice
Sirutka će brzinski potaknuti probavu te riješiti neugodan osjećaj nadutosti i zatvora. S obzirom na to da ima ima diuretska svojstva, pazite da ne pretjerate s konzumacijom (maksimalno litra sirutke dnevno) jer može izazvati proljev. Sirutka posjeduje mliječnu kiselinu koja smanjuje prekomjeran broj gljivica i bakterija u crijevima, a njezin niski pH potiče rad crijeva.

4. Smanjuje stres i osjećaj umora
Sirutka potiče lučenje serotonina, hormona sreće, te tako smanjuje osjećaj stresa i kroničnog umora. Sadrži i alfa-lactalbumin koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, poznatoj po reguliranju sna i poboljšavanju raspoloženja.

5. Regulira povišene masnoće u krvi
Sirutka se preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenim masnoćama u krvi koje ne uspijevaju kontrolirati lijekovima i prehranom. Naime, sirutka kod gotovo svih ljudi regulira povišeni kolesterol i trigliceride nakon nekoliko sedmicaa redovitog konzumiranja.

6. Pomaže u izgradnji mišićne mase
Sirutka, i to ona u prahu, danas je možda najpopularnija među sportašima koji dragocjena svojstva ovog zaboravljenog blaga obilno koriste za izgradnju mišićne mase, ali i za oporavljanje mišića nakon fizičkih napora, odnosno tjelovježbe.

7. Snižava krvni pritisak
Redovito konzumiranje sirutke doprinosi i zdravlju krvnog sistema jer smanjuje razinu glukozu u krvi i krvni protosak te tako smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila.