Naslovnica Posao Dodijeljena priznanja i nagrada “Zvijezda turizma BiH 2020”

Dodijeljena priznanja i nagrada “Zvijezda turizma BiH 2020”

„Zvijezda turizma BiH” nagrada je koju dodjeljuje Privredna/Gospodarska komora FBiH za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, kao i doprinos razvoju i promociji turizma u Bosni i Hercegovini.

Na svečanosti u Neumu, ministrica okoliša i turizma Federacije BiH Edita Đapo uručila je „Grand Hotelu Neum” glavnu nagradu manifestacije Privredne komore FBiH – statuu  “Zvijezde turizma BiH 2020”.

Stručno povjerenstvo je razmotrilo podnešene prijedloge, rangiralo kandidate i donijelo odluku o dodjeli ostalih priznanja kako slijedi:

U 1. kategoriji za najbolju Turističku organizaciju priznanje je dobila
Turistička zajednica Kantona Sarajevo

U 2. kategoriji za najbolju Turističku manifestaciju priznanje je dobila manifestacija
Klub skakača u vodu „Mostari”

U 3. kategoriji najbolje Receptivne turističke agencije priznanje je pripalo turističkoj agenciji BH Passport DMC

U 4. kategoriji Ugostiteljski objekt za smještaj; podkategoriji Hotel  priznanje je dodijeljeno Hotel Platani

U podkategoriji Ostalog objekta za smještaj priznanje je dobio Etno selo Čardaci.

U 5. kategoriji Organizacija za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga priznanje pripada JP Nacionalni park „Una”.
Priznanje za Pojedinca za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga pripalo je gdinu Stjepanu Primorcu.

Ministrica Đapo pohvalila je inicijativu i organizaciju Privredne/Gospodarske komore FBIH te  naglasila  kako je cilj manifestacije “Zvijezde turizma BiH” promovirati različite dijelove BiH i različite oblasti u turizmu, te ujedno nagraditi pojedince i organizacije za njihova dostignuća u toj oblasti.

Prema pravilniku Nagrade, omogućena je i dodjela posebnog priznanja ukoliko se ukaže potreba za istom.
Posebno priznanje za životno djelo pripalo je gdinu Andriji Krešiću,  dugogodišnjem direktoru Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije, za izniman doprinos turizmu Bosne i Hercegovine.

Nagrada je inače uspostavljena prije nekoliko godina, a pored glavne nagrade, statue „Zvijezde turizma BiH” , dodjeljuju se i priznanja u nekoliko sljedećih kategorija:

1. Turistička organizacija
2. Turistička manifestacija
3. Receptivna turistička agencija
4. Ugostiteljski objekt za smještaj
• U podkategoriji Hotel
• Ostali objekt za smještaj

5. Organizacija i/ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga

Na temelju pravilnika koji je napravljen, objavljen je Javni natječaj za prijavu kandidata, te je uspostavljeno stručno povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka iz oblasti turizma u Bosni i Hercegovini; predstavnika turističke zajednice, turističkog klastera, udruženja za turizam, privrednih komora, kao i predstavnika akademske zajednice i  Međunarodnog sajma turizma i ekologije LIST.