Naslovnica Lifestyle Sarajevska žičara: Popust u januaru

Sarajevska žičara: Popust u januaru

Iskoristite priliku i uživajte do kraja januara u vožnji žičarom sa popustom – povratna karta 4 KM.

Stara Trebevićka žičara je puštena u promet davne 1959. godine. Povezivala je Bistrik koji leži na 583 metra nadmorske visine sa Vidikovcem, smještenim na 1160 metara. Polazna stanica na Hrvatinu, zadnja na Trebeviću. Sa dužinom od 2.100 metara, Trebevićka žičara je tada bila najveća u širem regionu.

Kabine, u koje se moglo smjestiti četvero ljudi, negdje su bile samo 5 metara iznad zemlje, negdje više od 50. Vikendom je radila cijeli dan, radnim danima nekoliko sati prije i poslijepodne.

Nakon 26 godina obnovljena je i puštena u rad 6. aprila 2018. godine. Najljepši poklon Gradu Sarajevu na njegov rođendan.

Čast da se prvi provoza prema Trebeviću dobili su Edmond i Maja Offermann koji su za obnovu Žičare donirali blizu četiri miliona eura. Polazak prve gondole probudio je emocije i evocirao uspomene prisutnih na davnu 1959. godinu.

Prije puštanja u rad, na dolaznoj stanici postavljena je ploča u čast Rame Bibera, prve žrtve opsade Sarajeva koji je poginuo upravo dok je čuvao Žičaru. Ubijen je 2. marta 1992. godine.

Zbog njegovog herojskog pokušaja odbrane, Gradski vijećnici su odlučili da Gornja stanica nosi njegovo ime.

Čuvao si Žičaru, mi čuvamo tvoje ime.

Žičara ima 33 gondole sa kapacitetom od 10 mjesta. U prvoj godini rada, prevezla je više od milion putnika.