Naslovnica Dobre priče Načelnik Hadžibajrić i gradonačelnik Istanbula Ekrem İmamoğlu: Zajednički projekti

Načelnik Hadžibajrić i gradonačelnik Istanbula Ekrem İmamoğlu: Zajednički projekti

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić, na poziv gradonačelnika Istanbula Ekrema İmamoğlua, posjetio je jučer Gradsku upravu Istanbula gdje se sastao sa gradonačelnikom i njegovim najbližim saradnicima i razgovarao o zajedničkoj realizaciji značajnih projekata za građane općine Stari Grad.

Grad Istanbul i gradonačelnik İmamoğlu njeguju prijateljske odnose sa Sarajevom, posebno sa načelnikom Hadžibajrićem i Općinom Stari Grad koja je bila njegova prva stanica prilikom zvanične posjete našoj zemlji 2019. godine, nakon što je izabran za gradonačelnika turske metropole.

Domaćini u Istanbulu izrazili su zadovoljstvo posjetom načelnika Hadžibajrića, kao i razvojem i napretkom Općine Stari Grad Sarajevo koji je za njih itekako vidljiv. Tokom susreta stavljen je poseban akcenat na projekte koje je ova lokalna zajednica realizovala u saradnji sa općinama i gradovima iz Republike Turske. Riječ je o milionskim investicijama u kojima su učestvovale turske općine, a doprinijele su boljim uslovima života za građane. Među njima su rekonstrukcija Baščaršijskog trga, izgradnja Balkansko-mevlevijskog istraživačkog centra, obnova osnovne škole “Saburina”, arheološki park At mejdan, izgradnja sportskog igrališta na Mihrivodama, dječijeg igrališta za vrtić “Bajka”, Bakr-babine džamije i brojne druge.

Gradonačelnik Ekrem İmamoğlu otvoreno je pohvalio ulaganja u infrastrukturu i obnovu Starog Grada, kao najstarije općine glavnog grada Bosne i Hercegovine, te ponudio podršku u projektima koji bi doprinijeli poboljšanju uslova života za građane, s posebnim aspektom na mlade kroz zajednički projekat Grada Istanbula i Općine Stari Grad u izgradnji stambenih objekata za mlade koji nemaju riješeno stambeno pitanje.

Stambeno zbrinjavanje građana Starog Grada jedan je od prioriteta u djelovanju ove lokalne zajednice, te je načelnik Hadžibajrić informisao gradonačelnika İmamoğlua o izgradnji tri stambene jedinice za socijalno ugrožene i najavio početak izgradnje četvrte.

“Općina Stari Grad raspolaže zemljištem na kojem možemo graditi stambene zgrade i do sada smo izgradili tri zgrade za smještaj socijalno ugroženih i nezbrinutih porodica na Brusuljama, Baruthani i ulici Čadordžina koje imaju 27 stambenih jedinica. Na proljeće počinjemo izgradnju četvrte zgrade također u ulici Čadordžina za socijalno ugrožene. Nakon toga, posvetit ćemo se pitanju stambenog zbrinjavanja mladih koji nemaju riješeno stambeno pitanje i raduje me spremnost gradonačelnika İmamoğlua da nas podrži u tome, ” izjavio je načelnik Hadžibajrić.