Naslovnica Lifestyle Promocija knjige “Priče iz Hercegovine”

Promocija knjige “Priče iz Hercegovine”

U okviru kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2021” u Spomen kući Džemal Bijedić 25. 07. u 20:00 bit će upriličena promocija knjige “Priče iz Hercegovine” autora Sanadina Volodera. Knjiga sadrži 40 izabranih tekstova objavljivanih u protekle tri godine u bosanskohercegovačkim i regionalnim medijima – Al Jazeera Balkans i Agencija Anadolija, u printanim medijima – sedmični magazin Stav i IIN Preporod, te na portalu Akos.ba.

“Naslov “Priče iz Hercegovine” ne krije tekstove književne pripovijedne vrste, što je u prvi mah (čitaocu) snažno sugerirano. Ovdje nije riječ o beletrističkoj, književnoj narativnoj vrsti koja podrazumijeva priču u užem značenju – franc. historie, engl. story, njem. geschichte. Riječ je o priči šireg i kolokvijalnog, fluidnog značenja (kazivati – pričati), koje se u javnom medijskom prostoru oblikuju i širokoj publici prezentiraju posebno kroz prepoznatljive publicističke žanrove vijesti, članaka, eseja, intervjua, reportaže ili feljtona, npr”, kaže na početku svoje recenzije književnik Ibrahim Kajan.Tekstovi u knjizi su podjeljeni u tri poglavlja na 200 stranica.

“Doprinos ove knjige rasvjetljivanju i očuvanju svakojakog hercegovačkog blaga je neupitan. Mnogo je kazano i istraženo. Mnogo toga još uvijek čeka da se kaže i pokaže. Upravo tu je možda i najveće postignuće ove knjige, jer, dok čitamo i tabirimo “Priče iz Hercegovine”, nestrpljivo iščekujemo novu knjigu na tragu ove. Istog ili drugačijeg naslova, iz pera Sanadina ili nekog drugog – kako god. Sanadin će nastaviti, a njegovo pisanje će biti utoliko važnije, kada ova knjiga ponuka i druge autore na slične poduhvate, jer, Hercegovina ima i uvijek će imati svoje Hasandediće i Džumhure. Živi bili pa vidjeli!”, poručuje na kraju Safet Pozder.

Autor: Sanadin Voloder- Spomen kuća Džemala Bijedića