Naslovnica Zdravlje Nutricionista Amela Ivković O'Reilly: Naše Zdravlje, zdravlje naše porodice se kreira svaki...

Nutricionista Amela Ivković O'Reilly: Naše Zdravlje, zdravlje naše porodice se kreira svaki dan, svakim zalogajem…

Volimo sjediti za stolom i jesti s prijateljima i porodicom – uživajući u životu. Način na koji to činimo – jedemo, pijemo ili se uzdržavamo od toga – utiče na naše zdravlje i dobrobit – kao i na dobrobit naše planete. Prije nekoliko hiljada godina, naši su preci donosili intuitivne prehrambene odluke zasnovane na ograničenoj ponudi. U posljednjih 100 godina stvorili smo najveću raznolikost hrane, pića i dodataka prehrani koju je svijet ikada vidio. U današnje vrijeme imamo sve o čemu naša tijela mogu sanjati.

Pa ipak: Suočeni smo s velikim izazovima u ishrani i životnoj sredini: pothranjenost, prekomjerna težina, dijabetes, nedostatak vitamina, klimatske promjene, gubitak biološke raznolikosti. Kako je moguća ova beskrajna lista? I zašto još uvijek raste? Da li se to tako odvija u našem modernom svijetu? Da li bismo to jednostavno trebali prihvatiti?

Ne mislim tako: Vjerujemo u moć nauke da svijet učini boljim, zdravijim, održivijim i vedrijim mjestom.

Moja vizija zdravlja i ishrane  je integracija i međusobna  povezanost.  Moramo zaustaviti sve oblike pothranjenosti, osigurati pristupačnu zdravu prehranu za sve, na način koji je inkluzivan, održiv i poštuje našu prirodu. To nije nikakav podvig i kao nutricionisti to ne možemo učiniti sami. Takva vizija zahtijeva znatna ulaganja, inovacije, visokokvalitetne podatke i političku volju. Višesektorska priroda neuhranjenosti zahtijeva pojedinačno, institucionalno i sistemsko angažman i koordinaciju na nivou sistema. Moramo predstaviti nauku na nedvosmislen način i koristiti je za poticanje koherentnosti i koordinacije politika u poljoprivredi, okolišu, energiji, vodi,  zdravstvu, obrazovnom sektoru, fiskalnoj politici, ekonomskom i socijalnom razvoju. Naša djeca su hronično pothranjena a pandemija je nažalost dovela do još većeg rasta pretilnosti i pada imunog sistema u svim dobnim skupinama! 

Naše Zdravlje, zdravlje naše porodice se kreira svaki dan, svakim zalogajem. To je kratkoročno i dugoročno ulaganje u naš imunitet!