Naslovnica Intervju Nutricionista Amela Ivković O'Reilly: Kalijum jedan od faktora u borbi organizma protiv...

Nutricionista Amela Ivković O'Reilly: Kalijum jedan od faktora u borbi organizma protiv Covid-19

Istraživanje Covid-19: Nova istraživačka studija istraživača sa Medicinskog univerziteta Wenzhou u provinciji Zhejiang, koju je vodio dr Don Chen, otkrila je da su skoro svi pacijenti Covid-19 pokazali hipokalemiju i da je suplementacija kalijevim jonima jedan od mnogih faktora koji su pomogli u njihovom oporavku

Kalijum jedan od faktora u borbi organizma protiv pandemije, izvor:zdraviportal.ba

Hipokalemija je nizak nivo kalija (K +) jona u krvnom serumu. Blagi nedostatak kalijum obično ne uzrokuje simptome. Simptomi mogu uključivati osjećaj umora, grčeve u nogama, slabost i zatvor. Nizak kalijum također povećava rizik od abnormalnog srčanog ritma, koji je često prespor i može uzrokovati zastoj srca.

Otkriveno je da, dok koronavirus SARS-CoV-2 napada ljudske ćelije preko ACE2 (angiotenzin-pretvarajućeg enzima-2) receptora, tako i on napada sistem renin-angiotenzin (RAS), uzrokujući nizak nivo elektrolita u naročito ionima kalija.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 175 pacijenata u saradnji s bolnicom Wenzhou otkrila je da su gotovo svi pacijenti pokazali hipokalemiju, a za one koji su već imali hipokalemiju, situacija se čak i drastično pogoršala kako je bolest napredovala.
Međutim, iz istraživanja je utvrđeno da su pacijenti dobro reagovali na suplemente kalijevih jona i imali su veće šanse za oporavak.

Najbolji izvor kalija:

  1. Avokado – polovina srednje velikog avokada ima oko 487 mg kalija
    2. Slatki krompir – srednje veliki batat ima oko 542 mg kalija
  2. Sušene kajsije – 6 komada ima oko 430 mg kalija
  3. Bijeli grah – jedna šoljica ima oko 541 mg kalija
  4. Jogurt (nezasladzeni)- obično pakovanje u čašici ima oko 579 mg kalija
  5. Pasata/ pasirani paradaiz – četvrtina šoljice ima oko 669 mg kalija
  6. Špinat – šoljica kuhanog špinata ima čak 839 mg kalija
  7. Krompir – jedan srednje veliki pečeni krompir ima čak 941 mg kalija
  8. Crni grah – jedna šoljica crnog graha ima oko 739 mg kalija .
    10.Tikva- šoljica narezane i kuhane tikve ima oko 896 mg kalija
  9. Blitva – šoljica kuhane blitve ima oko 961 mg kalija