Hipokalemija je nizak nivo kalija (K +) jona u krvnom serumu. Blagi nedostatak kalijum obično ne uzrokuje simptome. Simptomi mogu uključivati osjećaj umora, grčeve u nogama, slabost i zatvor. Nizak kalijum također povećava rizik od abnormalnog srčanog ritma, koji je često prespor i može uzrokovati zastoj srca.
Otkriveno je da, dok koronavirus SARS-CoV-2 napada ljudske ćelije preko ACE2 (angiotenzin-pretvarajućeg enzima-2) receptora, tako i on napada sistem renin-angiotenzin (RAS), uzrokujući nizak nivo elektrolita u naročito ionima kalija.
Istraživanje u kojem je učestvovalo 175 pacijenata u saradnji s bolnicom Wenzhou otkrila je da su gotovo svi pacijenti pokazali hipokalemiju, a za one koji su već imali hipokalemiju, situacija se čak i drastično pogoršala kako je bolest napredovala.
Međutim, iz istraživanja je utvrđeno da su pacijenti dobro reagovali na suplemente kalijevih jona i imali su veće šanse za oporavak.
Najbolji izvor kalija:
- Avokado – polovina srednje velikog avokada ima oko 487 mg kalija
2. Slatki krompir – srednje veliki batat ima oko 542 mg kalija - Sušene kajsije – 6 komada ima oko 430 mg kalija
- Bijeli grah – jedna šoljica ima oko 541 mg kalija
- Jogurt (nezasladzeni)- obično pakovanje u čašici ima oko 579 mg kalija
- Pasata/ pasirani paradaiz – četvrtina šoljice ima oko 669 mg kalija
- Špinat – šoljica kuhanog špinata ima čak 839 mg kalija
- Krompir – jedan srednje veliki pečeni krompir ima čak 941 mg kalija
- Crni grah – jedna šoljica crnog graha ima oko 739 mg kalija .
10.Tikva- šoljica narezane i kuhane tikve ima oko 896 mg kalija - Blitva – šoljica kuhane blitve ima oko 961 mg kalija