Naslovnica Zdravlje Kako ojačati imunitet djeteta

Kako ojačati imunitet djeteta

Imunitet djeteta može biti ugrožen pretjeranim unosom šećera, konzervansa i aditiva kroz prehranu. Pretilost i manjak tjelesne aktivnosti također negativno utiču na imunitet djeteta, a kao  razlog sve češće se spominje i prekomjerna konzumacija antibiotika.

Stručnjaci smatraju da kombinacija zdravog načina života i genetike može znatno uticati na podložnost infekcijama i širenju zaraze. Evo što vi možete učiniti za jačanje imuniteta vašeg djeteta:

U svakodnevnu prehranu uvrstite zdrave masti i probiotike

Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribi, maslinovom ulju, lanenim sjemenkama i orašastim plodovima, svakako bi se trebale naći na tanjiru vašeg mališana. Na tržištu postoje i razni probiotici namijenjeni djeci. Probiotici predstavljaju dobre bakterije koje pomažu jačanju imuniteta, a u prirodnim oblicima najlakše ih je konzumirati putem jogurta ili kefira.

Tijelu su potrebni vitamini i minerali

Opće poznato da vitamin C jača imunitet. On povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica, ali i prirodnih proteina koji djeluju obrambeno na viruse, parazite i tumorske stanice. Opskrbite svoje dijete vitaminom C kroz dodatke prehrani ili konzumacijom 5 manjih obroka povrća i voća dnevno. Istraživanja pokazuju da se imunitet ne može aktivirati bez vitamina D. Vitamin D najčešće dobijamo od sunca, ali ga ima i u plavoj ribi. Vitamin E spada u antioksidanse koji također potiču jačanje imuniteta. Vitamin E nalazimo u sjemenkama, biljnim uljima te u žitaricama. Osim vitamina, za jačanje imuniteta su izuzetno važni i minerali, od kojih se posebno ističu cink i selen.

Higijena je bitna, ali bez pretjerivanja

Redovno pranje ruku može spriječiti zarazu vašeg djeteta. Međutim, ne treba pretjerivati. Zapamtite pranje ruku je najbolji način da se smanji rizik, ali pretjerana higijena može smanjiti otpornost vašeg djeteta na pojedine viruse i bakterije. Izuzetno je bitno da dijete pere ruke prije jela, nakon igre (pogotovo na otvorenom), nakon (ali i prije) upotrebe toaleta, te prije spavanja.

Nabavite kućnog ljubimca

Istraživanja pokazuju da odrastanje s kućnim ljubimcima jača imunitet. Stručnjaci objašnjavaju da su djeca na taj način izložena većem broju virusa i bakterija, što ih u konačnici čini jačim i otpornijim na razne bolesti.