Naslovnica Dobre priče Iz ‘Srce za djecu’ najavili početak izgradnje Roditeljske kuće u Tuzli

Iz ‘Srce za djecu’ najavili početak izgradnje Roditeljske kuće u Tuzli

Udruženje “Srce za djecu” najavilo je za srijedu polaganje kamena temeljca za izgradnju Roditeljske kuće u Tuzli, a u znak zahvale glavnom donatoru u utorak navečer će projektovati zastavu Države Kuvajt na zgradu Barok na Trgu Slobode u tom gradu.

Roditeljska kuća u Tuzli imat će 400m2 životnog prostora, pet apartmana gdje će istovremeno moći boraviti pet porodica, dnevni boravak, kuhinju, vešeraj i druge zajedničke prostorije.

Glavni projekt i idejno rješenje izradio je arhitekta Emir Salkić iz Kompanije Normal arhitektura. Buldić – Bešić kaže da bi, po njihovim planovima, izgradnja trebalo da bude završena do kraja 2021. godine, a potom objekt i pušten u funkciju.

Najveću zahvalnost, kaže, duguju narodu Kuvajta i Generalnom sekretarijatu za vakufe Države Kuvajt koji su osigurali 800.000 KM za izgradnju, uz podršku i preporuku Vakufske direkcije Islamske zajednice BiH. Zahvalnost pripada i Vladi TK, Skupštini TK, UKC Tuzla, ambasadoru projekta Miralemu Pjaniću i svim dobrim ljudima.

Kroz Roditeljsku kuću pruža se smještaj, psihosocijalna podrška, ali i pomoć tokom teškog procesa liječenja djece oboljele od raka. To je više od pukog smještaja, to je drugi dom, utočište i mjesto gdje teško oboljela djeca imaju priliku boraviti u porodičnoj atmosferi, zajedno za roditeljima i bliskim srodnicima.

Na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla trenutno je u procesu liječenja 11 djece, a u Tuzlanskom kantonu godišnje ima između 12 i 15 novodijagnostikovane djece. Na nivou FBiH godišnje ima oko 60 novodijagnostikovane djece, s nekom od malignih bolesti.

Svečanost polaganja kamena temeljca Roditeljske kuće u Tuzli najavljena je za sutra u 12 sati, u krugu Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla, uz poštivanje preporuka i epidemioloških mjera. U znak zahvale glavnom donatoru, Udruženje će projektovati zastavu Države Kuvajt na zgradu Barok na Trgu Slobode večeras u terminu od 21 do 23 sata.