Naslovnica Dobre priče BHAAAS, Mediacentar Sarajevo i agencija Republic pokreću projekat razvoja naučnog novinarstva u...

BHAAAS, Mediacentar Sarajevo i agencija Republic pokreću projekat razvoja naučnog novinarstva u Bosni i Hercegovini

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS), u partnerstvu sa Mediacentrom Sarajevo, uz podršku Fonda Otvoreno Društvo BiH i marketing agencije Republic iz Sarajeva, pokreće šestomjesečni projekat razvoja naučnog novinarstva u Bosni i Hercegovini.

Koristeći pandemiju kao glavni fokus projekta, novinari, medijski profesionalci, studenti i drugi zainteresirani imat će jedinstvenu priliku da steknu i primijene znanje u sferi naučnog novinarstva, ponude i realiziraju svoje ideje za poboljšanje izvještavanja o naučnim temama, te da surađuju sa stručnjacima iz regiona i šire. Projekat će početi istraživanjem gdje će se kroz analizu izvještavanja bh. medija o vakcinama i fokus grupu u kojoj će učestvovati naučnici i novinari, identifikovati ključni trendovi i izazovi u izvještavanju o pandemiji i drugim temama naučne prirode.

U aprilu će biti održan dvodnevni hakaton za mlade posvećen rješenjima za promociju naučnog novinarstva a u svrhu bolje informiranosti građana. Osnovni cilj aktivnosti je proširiti svijest među mladim ljudima o značaju adekvatnog i vjerodostojnog informiranja javnosti o naučnim temama.

U julu će biti održana trodnevna online konferencija na kojoj će profesionalni naučni novinari i drugi stručnjaci iz regiona i šire održati predavanja i radionice sa jedinstvenim edukacijskim sadržajem.

Kao finalna aktivnost projekta, kroz otvoreni poziv i proces selekcije, 7 izabranih novinara će dobiti stipendiju za pisanje i objavu visokokvalitetnog izvještaja na neku od naučnih tema,  uz kontinuiranu podršku mentora (naučnika i medijskih stručnjaka). Iza ovog projekta medijskoj i naučnoj zajednici ostaće na raspologanju resursi i znanja koja će koristiti za dalji razvoj i unapređenje naučnog novinarstva u Bosni i Hercegovini.

“Nauka i pitanja naučne prirode sve više postaju neizbježan dio javne rasprave. Od globalnog zagrijavanja pa do COVID-19 pandemije s kojom se suočavamo, jasno je da naša egzistencija zavisi od nauke. Samim tim, od velike je važnosti da je javnost adekvatno informisana o ovim temama i da se gradi određeni nivo naučne pismenosti u društvu. Mediji su jedan od glavnih platformi kroz koju se ovo postiže. Međutim, ne treba sve prepustiti novinarima, smatram da novinari i naučnici treba da surađuju mnogo više i zajednički rade na formiraju javnog mnijenja. Zbog toga će ovaj projekat raditi na spajanju upravo ova dva svijeta”, kazala je dr. Ljiljana Đukanović, članica BHAAAS-a i rukovoditeljica projekta.

Vrlo specifična znanja iz oblasti prirodnih nauka, razumijevanje različitih farmaceutskih i zdravstvenih pojmova i procesa, u vrijeme pandemije COVID-19 pokazala su se izuzetno važnim za novinare i urednike kako bi sve ovo što se dešava i sami razumjeli, a onda o tome i izvijestili i objasnili širokoj javnosti, podsjeća Elvira Jukić-Mujkić, urednica u Mediacentru Sarajevo.

„Pogođeni ovakvom krizom i u tom smislu nepripremljeni, bez jednostavno dostupnih i sistematičnih edukativnih materijala, mnogim novinarima je razumljivo bilo veoma teško da postavljaju precizna pitanja, da prave kvalitetne izvještaje i da javnosti prenesu najvažnije što treba da znaju kako bi razumjeli šta se dešava, šta uraditi i gdje je rješenje. Upravo je kvalitetan zajednički rad naučnika i novinara dio rješenja i vjerujem da će edukacije o naučnom novinarstvu dati koristi i medijima i široj javnosti“, kaže Jukić-Mujkić.