Naslovnica Zdravlje Altijana Dizdarević: Depresija kod adolescenata

Altijana Dizdarević: Depresija kod adolescenata

Autor: Altijana Dizdarević, Magistar zdravstvene njege i terapije

Depresija kod adolescenata je ozbiljan zdravstveni problem koji uzrokuje uporni osjećaj tuge i gubitak interesa za aktivnosti. Ona utiče na mišljenje, osjećaje i ponašanje, a može uzrokovati emocionalne, funkcionalne i fizičke probleme.

Depresija se smatra bolešću budućnosti, te će prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije uskoro postati drugi vodeći javnozdravstveni problem na svijetu, posebno nakon pandemije covid-19.

Adolescencija prema nizu definicija obuhvata dob između 14 i 18 godine života, a prema nekim istraživanjima i do 25 godine života

Poznati pisac Charles Dickens s nekoliko je riječi slikovito opisao adolescenciju: „Ona je najbolje razdoblje života, ona je najgore razdoblje života, ona je mudrost, ona je doba ludosti“. Detaljan i slikovit opis adolescenta je dala i Ana Freud u svom djelu „Ego i Id u pubertetu“. Adolescencija je svakako razdoblje velikih promjena, fizičkih i psihičkih, koje izazivaju nestabilnost i oscilacije u raspoloženju i ponašanju adolescenta

Altijana Dizdarević, prof. Magistar zdravstvene njege i terapije

Depresija je jedan od najprije opisanih poremećaja u istoriji medicine, a nažalost i jedan od najčešćih poremećaja danas.

Depresivnost je emocionalno stanje karakterizirano doživljajem tuge, neraspoloženja, žalosti, utučenosti, koje danas predstavlja univerzalno i sve učestalije iskustvo svake osobe. Definira se u terminima kontinuuma od normalne, povremene i prolazne žalosti do duboke depresije koja traje ili se neprestano vraća.

Simptome depresivnosti dijelimo u 4 skupine:

Emocionalni simptomi (ispraznost, dosada, nagle promjene raspoloženja, osjećaj krivnje).

Tjelesni simptomi (manjak energije i umor, poteškoće spavanja, glavobolje i bolovi, smanjena učinkovitost).

Kognitivni simptomi (bespomoćnost, negativna samopercepcija, gubitak interesa, kognitivne distorzije, problemi koncentracije).

Bihevioralni simptomi (agresivnost, psihomotorni nemir ili usporenost, socijalno povlačenje, problemi u porodičnim odnosima i školskom okruženju).

Simptomi koji razlikuju depresivnost kod djece u odnosu na depresivnost odraslih sadržani su u većoj učestalosti osjećaja krivnje i učestalijim pokušajima suicida kod djece i adolescenata.

Simptom koji prati depresivnost kod djece i mladih, je loš uspjeh u školi. Depresija ometa pamćenje i koncentraciju zbog čega je teže obraćati pažnju na nastavu i zapamtiti naučeno.

Liječene depresije

Lijekovi se u ovoj dobi rijetko koriste kao jedina metoda liječenja, već se dijete/adolescent od samog početka nastoji uključiti u psihoterapijski tretman.

Izbor psihoterapijske tehnike ovisi o dobi nastupa depresije, jačini simptoma, prisutnosti eventualnih dodatnih psihijatrijskih poremećaja, porodičnoj situaciji i sl.

Svakako bi bilo najbolje uključiti i roditelje u tretman djeteta u smislu savjetovanja kako bi im se olakšalo prihvatiti i nositi se s poteškoćama koje imaju njihova djeca, ali i kako bi mogli pratiti i podržavati promjene koje se događaju kod djece tokom terapije.

Za sve savjete uvijek se možete obratiti stručnjacima.