Naslovnica Preporučujemo Adrenalinsko iskustvo

Adrenalinsko iskustvo

Ekipa rural.ba na svom portalu donosi mnoštvo prijedloga šta posjetiti u Bosni i Hercegovini.

Razmišljate o odmoru na kojem ćete moći musti krave, slagati klasje, cijepati drva, paliti vatru na otvorenom, praviti i sladiti se autohtonim jelimaa, voziti se volovskim kolima, pecati, uživajti u sezonskom voću i povrću i lokalnim opojim pićima? Zvuči uzbudljivo, zar ne? E, to vam je odmor kakav vam danas jedino može ponuditi selo, bilo ono koje vidite s prozora svog doma, ili ono preko njive, planinskog vrha ili rijeke koje sigurno imate u svom komšiluku.

No, selo nije samo mjesto za meditativni tip odmora ili bijeg od rutine u kojem se smiraj traži u kombinaciji gurmanluka, sjedinjavanja s prirodom i obilaskom uspavanih spomenika. Mjesto je to i adrenalinskog, aktivnog tipa odmora, gdje psihofizičku snagu obnavljate na valovima adrenalina, znoja i vratolomija koji emuliraju one sa filmskog platna.

Tražite li npr. skijanje, ali kao nešto intimnije iskustvo u ambijentu izvan popularnih skijališta? Seosko domaćinstvo Šadrvan u selu Ravne u okolini Vareša okruženo je planinama na kojim tokom zime možete rekreirati doživljaje vaših djedova i baka uz jedinstveno iskustvo sankanja i skijanja po srebrnoj mjesečini i zraku koji krijepi i reže.

Ako dragocjene mililitre adrenalina radije tražite ljeti, onda sigurno znate da je BiH danas prava meka raftinga u Evropi. On se odvija na tekućim bisernim ogrlicama koje grle mapu ove zemlje – našim rijekama, od kojih svaka prolazi kroz više sela. Uzmite za primjer Villu Neretvu kraj koje protiče ledena Neretva, simbol Heregovine, koji ovdje nije tek imenska reklama za vilu, nego i sama jezgra turističke ponude oko koje je objekat izgrađen. Da, ova vila će efikasno poslužiti kao baza za uzbudljive odlaske u rafting i paralelno uživanje u vrhunskoj lokalnoj gastronomiji  po povratku sa brzaca. 

Isto tako, na drugom kraju zemlje, odmaralište Ostrovica Una jeste mjesto koje u nazivu ima „odmor“, no to nipošto ne mora zazivati asocijacije na uspavanu atmosferu pansiona u kojim je događaj dana serviranje ručka – naprotiv, ovo odredište je  posvećeno iskorištavanju svake sekunde boravka u Nacionalnom parku Una.  Domaćini će vam rado iznajmiti bicikle za kruzing po obližnjim proplancima, dok će Unu najintimnije upoznati oni koji od njih zatraže opremu za rafting ili spuštanje kajakom, što je ovdje poseban doživljaj koji ćete u svom atlasu uspomena bilježiti smaragdnim bojama same rijeke.

Malo dalje, u Centru za posjetioce Pecka pronaći ćete „bazu“ za brze odlaske u uzbudljiva sportska penjanja po lokalnim obroncima i stijenama, dok će vam Eco selo Grabovica kod Tomislavgrada ponudit doživljaj jahanja konja u divljini, čija će uspješnost i pamtljivost biti omeđena tek vašim vještinama. 

Znajte da je ovo tek kraći i nepotpun pregled adrenalinskih sadržaja kraj kojih ste nebrojeno puta zanoćili, a da i ne znate da vam spavaju doslovce „pod nosom“. Neka vam pogled na našu mapu s aktivnim sadržajima ispravi dosadašnju grešku, a mi se sigurno vidimo na jednoj od destinacija koje vam predstavljamo.