Naslovnica Noviteti Završeni konzervatorsko-restauratorski radovi na nacionalnom spomeniku “Smrike” u Novom Travniku

Završeni konzervatorsko-restauratorski radovi na nacionalnom spomeniku “Smrike” u Novom Travniku

S ciljem obnove i zaštite kulturnog i graditeljskog naslijeđa na području lokalne zajednice, Općina Novi Travnik implementirala je projekt “Radovi na obnovi i restauraciji nacionalnog spomenika Nekropola Smrike Novi Travnik”. Spomenik Nekropola žrtvama fašizma u Novom Travniku podignut je 1975. godine u spomen na 700 žrtava fašističkog terora iz 1941. godine.

Spomenik koji se nalazi  na lokaciji Stojkovići u općini Novi Travnik, podignut je 1975. godine i djelo je jednog od najpoznatijih graditelja memorijalne arhitekture u regiji – Bogdana Bogdanovića. Skulpture su postavljene u parovima u dva nepravilna niza. Razdaljine između parova skulptura su nepravilne i kreću se između 2 m i 3 m. Dimenzije skulpture: visina je 200 cm, širina 140 cm, a dubina 75 cm. Dimenzije postolja visina 80 cm, širina 140 cm i dubina 140 cm. Predstavljaju dvanaest vojnika – stražara koji zauvjek trebaju ostati na tom mjestu, širom otvorenih očiju. Oni su čuvari nedužnih, na straži sa zadatkom da spriječe stradanje

Izuzetne je umjetničke vrijednosti i sadržava sve elemente kompleksnog arhitektonskog, estetskog i pejzažnog rješenja.

Radovi koje je izvodilo poduzeće “Neimari” d.o.o. Sarajevo uz stručni nadzor “Urbing d.o.o. Sarajevo, sadržavali su: pripremne radove, čišćenje  devet kamenih spomenika i ploče na ulazu, razvrstavanje kamenih dijelova dva porušena spomenika te sastavljanje i njihovu rekonstrukciju .

Ukupan realizirani proračun projekta je  22.932,00 KM.

Projektne aktivnosti financirane su iz Proračuna Općine Novi Travnik, a Federalno ministarstvo kulture i športa financijski je podržalo projekt iznosom od 10.000,00 KM.

Cilj projekta je zaštititi ovaj kulturni krajolik, koristiti ga u izvornoj namjeni tj. prezentirati njegovu univerzalnu simboliku i time doprinositi  afirmaciji kulturnog i povijesnog nasljeđa Novog Travnika i Bosne i Hercegovine.