Naslovnica Zdravlje Najveća zabluda o menstruaciji u koju vjeruje čak 95 posto žena

Najveća zabluda o menstruaciji u koju vjeruje čak 95 posto žena

Američka psihologinja Martha McClintock 1971. godine objavila je prvu studiju o menstrualnoj sinhronizaciji.

Iza tog pojma skriva se usklađivanje menstrualnih ciklusa među ženama koje puno vremena provode zajedno. McClintock i njen tim istraživali su žene koje zajedno žive u studentskim domovima. Njen tim ustanovio je da su nakon nekoliko mjeseci ispitanice počele dobijati menstruaciju u isto vrijeme.

Sinhronizaciju su pripisali feromonima i drugim faktorima poput mjesečevih mijena. Mnoge žene tada su potvrdile hipotezu stručnjaka o usklađivanju ciklusa, a procjenjuje se i danas 95 posto pripadnica ljepšeg spola vjeruje u nju.

Međutim, od objave spomenute studije vršeno je mnogo novih istraživanja na istu temu. Ipak, ni jedno od njih nije potvrdilo navode prvog istraživanja. Prema kritičkom osvrtu na studiju Marthe McClintock iz 2013. godine, ne postoji ni jedan naučni dokaz koji može potvrditi menstrualnu sinhronizaciju niti uticaj feromona ili mijena na usklađivanje ciklusa.

Stručnjaci eventualnu pojavu usklađivanja pripisuju čistoj slučajnosti ili pak običnoj matematici. Kako tvrde,  logično je da se ciklusi prije ili kasnije “preklope” tokom određenog vremenskog razdoblja. Bez obzira na to što nauka uporno pobija ovu hipotezu, žene širom svijeta i dalje tvrde da menstrualna sinhronizacija itekako postoji.