Naslovnica Zdravlje Jesen: Šta jesti kako bismo bili zdravi

Jesen: Šta jesti kako bismo bili zdravi

Kako podići imunitet i izgraditi bolju odbranu u periodu jeseni koja donosi prehlade i gripu? Donosimo nekoliko namirnica i savjeta za ''zdraviju jesen''.

pixabay/angel1238812

Pored situacije sa pandemijom treba imati u vidu kako je jesen period tokom kojeg dolazi do virusnih prehlada. Curenje iz nosa, povišene temperature, bolova u zglobovima, pretjeranom osjećaju umora i nedostatku apetita, kašalj neki su od zdravstveih tegoba sa kojima se možemo susretsti u periodu pred nama.

Pravi izbor je odmah početi konzumirati čajeve uz malo meda. Posebno je proporučljiv med od lipe, majčine dušice i cvjetova kadulje. Kao veoma važna stavka u obrocima je supa i to mesna supa za koju se kaže kako je od izuzetne važnosti pri oporavku organizma koji je u oporavku od gripe. Iako je malo poznata i skoro da se ne pravi, korisna je i supa od crvenog luka koji je bogat antioksidansima flavonoidima koji uz vitamine C i E, te minerale poput cinka, selena i bakra jačaju naš obrambeni sistem.

Ukoliko niste na nekom režimu dijete, u ishranu treba uvesti tjesteninu, rižu, krompir i hljeb od integralnog brašna koji je obogaćen sjemenkama suncokreta, lana i susama. Vitamini iz povrća i voća su nezaobilazni, pa povećana količina mrkve, blitve, špinata, brokule kao i narandža, kivi, peršun i paprika upravo mogu dati ogroman doprinos našem zdravlju. Za one kojima ne smeta da pojedu malo bijelog luka informacija kako baš on pomaže prui grlobolji i pomaže kod crijevnih i disajnih infekcija.

Naravno imamo i voće koje predstvalja simbol jeseni, a to su grožđe, kesten i jabuke.

Grožđe, tj. njegova kožica je izvor spojeva koje nazivamo bioflavonoidima. Oni posjeduju antioksidacijski potencijal, što znači da štite stanice od štetnog utjecaja slobodnih radikala. Grožđe sadrži i folnu kiselinu i silicij koji pomaže da koža, nokti kosa izgledaju zdravo. Kesten obiluje skrobom i može biti sjajan energetski dodatak našem organizmu. za kesten kažu kako sprječava starenje…osim toga preukusan je u svim kombinacijama. Jabuka je plod voćke koju latinski nazivamo Malus sylvestris. Zahvaljujući sadržaju pektina jabuka u želucu stvara dodatni osjećaj punoće i sitosti. sadrži i fruktozu, šećer koji može zadovoljiti želju za slatkim, a da pritom ne izazove velike promjene koncentracije glukoze u krvi. Kuhana jabuka se preporučuje u prehrani žučnih bolesnika, bolestima debelog crijeva i čirom na želucu, bolestima jetre i bubrega i tokom dijeta.