Naslovnica Istaknuto Zašto su pranje i njega odjeće parom ono što vam je sada...

Zašto su pranje i njega odjeće parom ono što vam je sada najpotrebnije?

Trenutno se širom svijeta pridaje velika pažnja pravilnoj ličnoj higijeni i poštovanju osnovnih pravila. Između ostalog, više nego ikada ranije važno je da redovno i pravilno peremo ruke, dezinfikujemo svoj dom i pravilno peremo i odjeću. Odjeća je takođe izložena spoljašnjem svijetu i potencijalno može da dođe u dodir sa patogenim česticama. Jer, gotovo smo sigurni da je mnogima od nas odlazak u prodavnicu i dalje dnevna rutina, kao što je postalo „must“ da nakon povratka iz iste obuću ostavimo ispred ulaznih vrata, rukavice i masku skinemo, temeljno operemo ruke i onda se zapitamo – a šta da uradimo sa odjećom?

Da ne bismo samo rekli – skinite je i ubacite u veš mašinu – evo nekoliko korisnih savjeta koje je kompanija LG prikupila u vezi sa pranjem odjeće i kućnog tekstila. Nikada nije kasno da svoje navike kada je o održavanju i pranju odjeće riječ preispitamo, zar ne?

Pravila higijene u vezi sa odjećom

Prema američkom Centru za kontrolu zaraznih bolesti (CDC)1, bitno je da se poštuje nekoliko jednostavnih pravila koja se tiču odjeće. Bilo da ste bili u nabavci, na poslu, u šetnji kućnog ljubimca, po povratku kući važno je odmah skinuti svu odjeću koja je imala i najmanje šanse da dođe u kontakt sa kontaminiranim predmetima i površinama i staviti je na pranje. Operite odjeću na najvišoj temperaturi koja odgovara materijalu i pobrinite se da se osuši. Nakon pranja, dezinfikujte korpu za odjeću i temeljno operite ruke.

Za pravilno pranje ruku potrebni su čisti peškiri

Često i temeljno pranje ruku postalo je važnije nego ikad prije u našem svakodnevnom životu. Naš savjet je da zato peškire za brisanje ruku perete što češće, ili češće nego inače. Prema navodima mikrobiologa, peškire treba oprati nakon tri upotrebe, a posteljina treba da se opere jednom nedjeljno kako ne bi došlo do nagomilavanja patogena2. To znači da bi čak i u domaćinstvu sa dvije osobe peškiri trebalo da se mijenjaju nekoliko puta dnevno. Možda vam djeluje kao mnogo posla, ali potrudite se da vam pređe u naviku, to je za dobrobit i zdravlje vas i vaših ukućana.

Isprobajte njegu parom za vrhunsko čišćenje i pranje

Učestalije pranje odjeće uklanja patogene, ali nažalost, utiče i na životni vijek trajanja te iste odjeće. Ako ovo uzmemo u obzir, korisno je da mašina za pranje veša ima funkciju čišćenja parom. Ova tehnologija je dostupna kod LG-jevih uređaja koji nose oznaku Steam ili TrueSteam. Snagom pare odjeća može da se očisti mnogo efikasnije, dok je tkanina istovremeno zaštićenija prilikom pranja. Tehnologija TrueSteam, koja je blaga prema koži, koristi snagu prirodne čiste pare za ispiranje tekstila umesto hemikalija, što je posebno važno kod pranja odeće za bebe i svih osoba sa osjetljivom kožom. Osim što primjena intenzivne toplote pare efikasna kod pranja, uz korištenje čiste i prirodne pare umesto hemijskih omekšivača zahvaljujući Steam Softener tehnologiji, tkanine su mnogo mekše. Uz to, funkcija pranja parom kod modernih veš mašina omogućava korištenje vruće pare bez potpunog ciklusa pranja, tako da se vlakna odjeće isprave za 20 minuta, nabori nestaju bez peglanja, a neugodni mirisi budu neutralisani.

Peglajte odjeću

Kako sada nigdje ne žurite, pravi je trenutak da opran i osušen veš i ispeglate. Osim što je dobro odjeću tretirati na taj način zbog visokih temperatura, ova aktivnost može da bude i opuštajuća. Trenutno će vas relaksirati, a kad ponovo počnete da izlazite, da se sređujete, ali i jedete sa nogu, kad ne budete imali vremena da se propisno očešljate, o jednoj stvari nećete morati da brinete – o tome šta obući tog dana, jer će sve će biti čisto, ispeglano, složeno u ormaru.

Istina je da će nam mnoge od navika koje steknemo u ovom periodu biti od koristi i ubuduće. Možda nas trenutno opterećuju, ali važno je da znamo da nam savremena tehnologija pruža odane i pouzdane partnere, uz koje je obavljanje svakog posla lakše. 

1 https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/disinfecting-your-home.html

2 https://www.businessinsider.com/best-ways-kill-bacteria-viruses-home-2016-3#he-washes-his-bath-towel-after-every-three-uses-1

Više detalja o True Steam tehnologiji potražite na www.lg.com ili kod ovlaštenih distributera.