Naslovnica Lifestyle Zašto je televizor ponekad vaš pravi prijatelj u nevolji?

Zašto je televizor ponekad vaš pravi prijatelj u nevolji?

Ovih dana ćete nesumnjivo nailaziti na mnogobrojne savjete kako da provedete vrijeme dok ste kod kuće. Neki će iskoristiti priliku da se bolje upoznaju sa članovima familije. Neki će se konačno posvetiti čitanju klasika koje stalno odlažu. Neki će izučiti zanat, neki upisati onlajn kurs, a neki početi da sviraju instrument koji su oduvek željeli. Za ostale, koji čine ogromnu većinu nas, neće se mnogo toga promeniti, jer će (kao i do sada) slobodno vreme provoditi ispred televizijskih ekrana. Jedina razlika je u tome što to više niko neće zamjerati, naprotiv.

U mnoštvu televizijskih, online i streaming ponuda biće teško opredijeliti se šta da gledamo, čak i sa viškom vremena koje ćemo imati. Da bismo se adekvatno pripremili za predstojeće dane, nedelje i mjesece, potrebna su nam dva preduslova:

Prvi je da imamo kvalitetan televizor, jer ništa nam ne vrijede ni najveća umjetnička djela ako ćemo da ih posmatramo na nekoj staroj „kocki“ koja čas treperi, čas pišti, nerijetko gubi signal, malo jače sija na ćoškovima, a i ne rade baš sve boje stalno. Drugi je da unapred napravimo plan šta ćemo i kada da gledamo, jer svako vrijeme brzo prođe, koliko god da ga imate. Dobra organizacija je ključ svakog doba, ma koliko redovno ili vanredno bilo!

Što se prvog preduslova tiče, naša preporuka su OLED modeli kompanije LG koji, osim vrhunskog kvaliteta slike, omogućuju i druge praktične pogodnosti za one kojima će dosadašnji hobi postati svakodnevica.Iako je kvalitet slike veoma važan, bitno je znati da je gledanje ovih modela  televizora bezbjedno za oči, bez obzira na to da li ste „bindžovali“ neku seriju i cijelu noć proveli ispred TV-a. Ako mislite da se šalimo, podsjetićemo vas na nesvakidašnji događaj iz 2016. godine kada je tim od pet Austrijanaca (među kojima i jedan Živan) neprekidno gledao različite programe na LG OLED televizoru čak 93 sata čime se upisao u Ginisovu knjigu rekorda. LG OLED TV paneli imaju „Eye Comfort Display” certifikat koji su im dodijelili nezavisni stručnjaci iz TÜV Rheinland instituta. Certifikacioni test, koji mjeri „udobnost gledanja”, izvodi se u skladu sa standardom ISO 9241-307 i fokusira se na tri glavna problema: treperenje slike, sadržaj plavog svijetla, kao i prikaz visokog kvaliteta. Ovaj certifikat potvrđuje da LG OLED televizori nude prilagođavanja sadržaja sa plavim svijetlom, ne trepere i pružaju izvanredan kvalitet slike iz bilo kojeg ugla.

Što se drugog tiče, mi vam nećemo kopirati liste sa IMDB, Rotten Tomatos i drugih sajtova koji već imaju gomilu lista koje je svaki pravi ljubitelj filmova i serija vjerovatno pogledao više puta. Zato predlažemo da se žanrovski izmjestite, maštom zaplovite ka dalekom istoku kroz i proširite vidike vizualnog narativa kroz – animaciju. Animirani filmovi i serije su odavno prestali da se vezuju za crtaće i često mogu da budu ozbiljniji od igranih sadržaja. Sledi lista sa, po našem mišljenju, najboljih ostvarenja koje vrijedi pogledati.

  • Naučno-fantastika i dalje drži primat u ovom žanru. Ostvarenja kao što su „Ghost in the Shell“, „Cowboy Beboop“, „Akira“, „Evangelion“, „Apple Seed“ i „Animatrix“ prednjače i čine odličnu bazu za dalje istraživanje žanra. Iznenadićete se koliko su neka djela pravljena prije 15-20 godina „pogodila“ današnje vrijeme.
  • Za ljubitelje fantazije nezaobilazna su maštovita ostvarenja poput „Paprika“, koja koristi cijelu paletu boja, ali i nezaboravna djela Hajao Mijazakija „Spirited away“ i „Howl's Moving Castle“.
  • Za one koji više vole američki pristup storytellinga, a još i drame koje su sakrivene iza komedije, „Bojack Horsman“ je obavezan. Verovatno ni u igranim filmovima i serijama nije toliko dobro opisana kriza identiteta i problem egzistencijalizma. Ovde ćemo dodati i „Rick and Morty“, koji je počeo kao parodija na „povratak u budućnost“, a gde je završio, to vam ostavljamo da otkrijete sami.
  • Za prave „bindžere“ topla preporuka je serija „Monster“ koja nudi pregršt moralnih dilema u svakoj epizodi, uz stalno podsjećanje da je moral samo splet opravdanja i okolnosti koje kreiraju ljudi, a ne zadatih vrijednosti koje važe i van društva. Ako vam se to dopadne, onda obavezno pogledajte i „Psycho Pass“ koji ulazi u dubinu ljudske prirode, ali dobro i zlo posmatra kao predodređene kategorije, prije nego izbor pojedinca.
  • Ako ste se u prethodnim godinama zasitili superheroja (a ko nije?), onda je idealno vrijeme da pogledate urnebesnog „One punch man“-a. Ovom heroju je najveći neprijatelj dosada, jer sve negativce, ma koliko moćni bili, ubija samo jednim udarcem.

Osim toga što nećete brinuti o zdravlju očiju, nećete ostati „kratki“ ni za vrhunski kvalitet slike. Svaki LG OLED  televizor napravljen je da impresionira i pruži vrhunsko uživanje u sadržaju koji se emituje.  Bilo da ste filmofil, zaljubljenik u serije, zavisnik od vijesti ili prosto volite da vam je daljinski stalno u rukama dok tragate za željenim programom, sigurno će vas „oduvati“ nevjerovatna tehnologija koja donosi prave nijanse crne boje zbog samoosvetljujućih piksela, svijetlije i živahnije boje nego ikad, kao i zapanjujuću oštrinu i fine detalje na slici. Preporuke imate, vaše je samo da se zavalite i – uživate!

Najbolju ponudu LG OLED televizora možete pronaći ovdje.