Naslovnica Istaknuto ZAŠTITITE ZDRAVLJE I TOKOM RADA OD KUĆE

ZAŠTITITE ZDRAVLJE I TOKOM RADA OD KUĆE

Veliki broj zaposlenih, rad u kancelarijama zamijenio je radom od kuće zbog vanredne situacije u kojoj se našao cijeli svijet. I dok ste u jednom trenutku sigurno pomislili da ništa bolje nije moglo da se desi, shvatili ste već da rad od kuće, zahtijeva „rad na više frontova“, a ne samo odabir odgovarajućeg kućno-poslovnog outfita. Ne mislimo ovde samo na činjenicu da ćete vaš radni dan morati da spakujete u „kućni režim radnog dana“, već da posebno obratite pažnju na zdravlje koje zbog ovih promjena može biti narušeno. Tim povodom, kompanija LG Electronics (LG) donosi korisne savjete koji mogu da pomognu da rad od kuće bude što ugodniji.

Naginjanje preko laptopa i tastature i inače predstavlja veliki napor za tijelo. Većina je toga svjesna, no u udobnosti svojih domova često radimo na kauču,u različitim neodgovarajućim položajima. Zato je posebno važno da povedemo računa o postavljanju radne jedinice kod kuće, jer je i dalje neizvjesno kada ćemo se vratiti u kancelarije.

Da li vam je monitor pravilno postavljen?

Ukoliko koristite desktop računar, odnosno ako su monitor i tastatura odvojeni, za vašu kičmu najbolje će biti da monitor postavite u nivou očiju. Kod najnovijih serija monitora moguće je podesiti njihovu visinu, a ako vam je postojeći ekran prenisko, ispod njega postavite nekoliko debljih knjiga. Monitor bi trebalo da stoji na udaljenosti od jedne ruke, otprilike 43 centimetara od očiju, i postavljen u sobi kako se od njega ne bi odbijala sunčeva svijetlost. Čak i ako nemate dodatni monitor koji možete da spojite na prenosni računar, bolje je da se koriste poseban miš i tastatura.

Idealne dijagonale displeja

Dijagonale ekrana prenosnih računara obično su od 12 do 17 inča, dok kancelarijski monitori najčešće imaju dijagonale od 24 do 27 inča. Za kućnu upotrebu preporučljivo je odabrati 27-inčni model sa ergonomskom podlogom ako vam treba dovoljno prostora za istovremeno prikazivanje različitih dokumenata i aplikacija, a da pri tome ne želite da veliki monitor zauzme veliku površinu radnog stola. Stručnjaci iz kompanije LG savjetuju korištenje kvalitetnih ekrana kako biste zaštitili oči, a najbolji izbor su IPS monitori koji pružaju stabilan i precizan prikaz boje bez treperenja.

Kauč ipak koristite samo za gledanje filmova

Od velike važnosti je i to na čemu i kako sjedimo. Najgore moguće rješenje je da ležimo na kauču sa laptopom u krilu. Umesto toga, najbolja opcija je da koristite stolicu sa mogućnošću podešavanja visine, naslonom za ruke ili koja ima naslon za leđa koji može da se podešava, ako je imate. Ukoliko želite da svoju kućnu kancelariju opremite kako treba, preporučuje se ulaganje u kvalitetnu stolicu, ali ako koristite trpezarijsku stolicu, udobnost možete da poboljšate tako što ćete na nju staviti jastuk.Sjedite tako da su vam butine paralelne sa podom, a stopala stavite na pod ili oslonac za noge (umjesto oslonca kod kuće možete da koristite i kutiju za cipele). Nadlaktice bi trebalo da budu paralelne sa kičmom, a tastatura treba da se dosegne podlakticom pod uglom od 90 stepeni u odnosu na gornji dio tijela.

Budite kreativni

Ne morate da ceo dan provedete sjedeći: kuhinjski pult ili daska za peglanje odgovarajuće visine mogu da posluže kao radni sto. Prilikom odabira daske za peglanje potrudite se da bude postavljena blizu zida kako bi se što manje pomerala tokom rada. Ako vam dosadi da radite stojeći, možete da sjednete na pod i postavite laptop na sto za kafu kako biste malo promijenili položaj.

Više se krećite

Veoma važno je da ustanete i krećete se na svakih pola sata ili sat, uradite vežbe razgibavanja, ali i one za oči. U slučaju da imate isuviše posla, podesite alarm na telefonu kako bi vas redovno podsjetio da treba da ustanete i hidrirate se.