Naslovnica Noviteti Zajedno ka ljepšoj i čistijoj planeti – Eko pakovanje od sada i...

Zajedno ka ljepšoj i čistijoj planeti – Eko pakovanje od sada i na Samsung Neo QLED televizorima

Da li ste znali da, od ukupno 50 miliona tona elektronskih uređaja koji se bace svake godine, samo 17% bude reciklirano, dok ostalih 83% završi na nekoj od deponija, na obalama rijeka, u morima ili okeanima? Takođe, procjenjuje se da će količina elektronskog otpada do 2030. godine dostići čak 74 miliona tona, što je velike proizvođače natjeralo da promijene proizvodne procese u cilju smanjenja štetnog otpada. Pored toga, u javnosti se sve više priča o uticaju kartonskih kutija, koje se najviše koriste za pakovanje elektronike, na životnu sredinu – odnosno, uticaju koji truljenje ovog materijala ima ukoliko se pravilno ne reciklira.

U tom svjetlu, kompanija Samsung je prošle godine predstavila inovativno eko pakovanje za pojedine modele televizora, a koje je prisutno i kod najnovije Neo QLED linije za 2021. godinu. Napravljeno od recikliranog talasastog kartona, ovo pakovanje ne samo da prilikom proizvodnje ne doprinosi zagađenju životne sredine, već ima i višestruku praktičnu i estetsku primjenu – kutije novih Samsung Neo QLED televizora mogu se sa lakoćom pretvoriti u kartonsku kućicu za kućne ljubimce, policu za knjige i cvijeće ili stalak za držanje kancelarijskog materijala.

U susret Svjetskom danu zaštite životne sredine, koji se obilježava svakog 5. juna, Samsung želi da motiviše ljude da se sve više okreću kreativnim i održivim rješenjima, pokretanjem Small World kampanje u saradnji sa holandskim umjetnikom poznatijim kao Papersmith. Ova uradi-sam kartonska kolekcija osmišljena je tako da različitim pakovanjima Samsung proizvoda podari novi život u obliku dekorativnih maketa zgrada, životinja i biljaka. Pored toga, korisnici širom svijeta imaju priliku da se pridruže ovom projektu, preuzimajući dvanaest besplatnih printova sa Small World likovima i dijeleći ih na društvenim mrežama uz hešteg #ReimagineABetterPlanet.

Posvećenost kompanije Samsung ka podizanju svijesti o zaštiti životne sredine ide mnogo dalje od ekoloških pakovanja njenih uređaja. Inžinjerski timovi zaduženi za razvoj i dizajn daljinskih upravljača za televizore razvili su revolucionarne, unaprijeđene upravljače, koji rade na solarnu energiju. Napravljeni od 28% reciklirane plastike, oni značajno smanjuju emisiju ugljen-dioksida i drugih štetnih gasova prilikom proizvodnje. Međutim, daljinski upravljači samo su početak ponude održivijih Samsung proizvoda, te kompanija namjerava da u narednom periodu značajno proširi portfolio onih koji u sebi sadrže reciklirane materijale, bez kompromisa po pitanju njihovog kvaliteta i performansi.

Pored ekoloških benefita, novi Samsung Neo QLED televizori donose vrhunski prikaz sadržaja u 4K i 8K rezoluciji, u zavisnosti od modela, a sve to zahvaljujući naprednoj Quantum Dot tehnologiji, koja analizira količinu svjetlosti u scenama i optimizuje boje na ekranu. To znači da će svaki sadržaj koji korisnici gledaju, bilo da je u pitanju akcioni film, muzički video ili fudbalska utakmica, biti prikazan u najboljem mogućem kvalitetu, uzimajući u obzir okruženje. Pored optimizacije vizuelnih prikaza, Neo QLED televizori dolaze i sa SpaceFit tehnologijom koja analizira okruženje, automatski podešavajući zvuk televizora u skladu sa okruženjem.

Neo QLED televizori trenutno su na promociji, koja traje sve do 11. jula 2021. godine – uz njihovu kupovinu na poklon se dobija i soundbar zvučnik nakon registracije kupovine na [email protected]. Takođe, korisnici dobijaju i produženu garanciju u trajanju od pet godina, za kupovinu do 30. juna 2021.