Naslovnica Zdravlje Vrijeme je za detoksikaciju: naše tijelo nam šalje poruke

Vrijeme je za detoksikaciju: naše tijelo nam šalje poruke

Čišćenje organizma obično se vezuje za proljeće jer je izbor voća i povrća, neophodnog za zdravu ishranu, bogatiji. Međutim, nije loše da organizam od nagomilanih toksina čistite čim osjetite neke od simptoma, a Faveda vas savjetuje i kako.

Piše: mr.ph. Aida Zubčević

Jednolična zimska ishrana i manjak kretanja često kao posljedicu na čovjeka ostavlja umor, bezvoljnost ali i pokoji kilogram viška. Bez obzira što detoksaciju organizma vezujemo za proljeće, ona se može provoditi tokom cijele godine. Alternativna medicina preporučuje da vršite detoksaciju više puta godišnje.

Detoksikacija je normalan tjelesni proces uklanjanja ili neutralizacije toksina kroz debelo crijevo, jetru, bubrege, pluća, limfne žlijezde i kožu. Cilj detoksikacije je da se ukloni višak masnoće iz jetre, osloboditi žuč da ponovno pravilno radi – eliminisati otrovni otpad, otopiti nagomilan kamenac u žuči i jetri te regenerisati oštećene i uništene ćelije.

10 znakova da vam je organizam pun toksina

Imate izraženu potrebu za šećerom

Ishrana koja obiluje šećerom i prerađenom hranom čini da se organizam ponaša kao da je na vožnji rolerkosterom. Nivo šećera u krvi se naglo podiže i spušta i utiče na hormon leptin (odgovoran za glad) što rezultira time da ljudi iznova posežu za nezdravom hranom.

Muče vas problemi sa probavom

Ovo je jedan od očitih znakova da je tijelu potreban detoks. Zatvor, dijareja (proliv), nadutost i gasovi nisu samo neugodni, nego su i jasan znak da se ne hranite onako kako bi trebalo i da je crijevima potrebno “resetovanje”.

Skloni ste sezonskim alergijama

Ako crijevna mikroflora nije u ravnoteži to znači i da je imunitet loš. A kako su sinusi svojevrsni nastavak probavnog sastava, logično je da zdravlje probavnog trakta utiče na sezonske alergije.

Jedete zdravo, ali se tako ne osjećate

Čak iako jedete zdravo to ne znači da povremeno ne treba da uradite detoksikaciju organizma. Eliminacijom određene hrane na neko vrijeme dati ćete svojim crijevima predah i tako odstraniti štetne toksine iz organizma i osnažiti ga.

Koža vam nije čista

Kad se u tijelu nakupe toksini, to može da utiče na slabiji rad jetre (koja je glavni organ za detoksikaciju). Budući da se kroz kožu putem znoja također izbacuju štetne materije iz organizma, svi ti toksini mogu da se pokažu na površini kože u obliku akni, osipa i upalnih procesa.

Stalno ste umorni

Stalan umor može da ima i dublji uzrok koji se odnosi na rad nadbubrežne žlijezde. Do tog poremećaja dolazi kad mozak i nadbubrežne žlijezde nemaju dobru komunikaciju zbog povišenog nivoa kortizola, a to se dešava zbog nakupljenih toksina, upala i disbalansa mikroflore.

Zaboravni ste

Ako se naprežete da se sjetite nekih detalja i situacija koje su se desile tog istog dana, vaš mozak je zamagljen. Tijelo ne može dovoljno brzo da eliminiše toksine, oni se skupljaju u tijelu i uzrokuju upale. To oštećuje zaštitnu barijeru u mozgu i slabi pamćenje. Detoks će ublažiti upalni oksidacijski stres u hipotalamusu pa ćete i jasnije razmišljati.

Osjećate bol u zglobovima

Hronična upala ostavlja posljedice na mišićima i zglobove. Ako su vam zglobovi i mišići često bolni, ukočeni i kruti, posebno ako vježbate, to je veliko upozorenje da se u tijelu odvijaju upalni procesi.

Stalno ste pod stresom

Detoksikacija ne podrazumijeva samo izbacivanje nepoželjnih namirnica, nego i smanjenje stresa jer je on veliki okidač za autoimune bolesti i depresiju.

Hormoni vam divljaju

Smanjen libido, poremećaj menstrualnog ciklusa i nemogućnost mršavljenja upućuju na probleme sa hormonima. Problemi sa hormonima mogu da izazovu hronične upale, a jedan od češćih uzroka je neadekvatna ishrana.

Savjeti za pravilno čišćenje organizma

Program detoksikacije trebalo bi da bude prilagođen načinu života, zdravstvenom stanju i navikama u ishrani. 

Postoje različite vrste detoksa, a mnogima su zajednički niskokaloričan unos hrane i povećan unos voća, povrća i vode. Detoksikacijska ishrana se temelji na jednostavnoj hrani poput sirovog voća i povrća, sokova i supa i čorbi od povrća. Uključuje i sušeno voće, klice žitarica i povrća, repu i tamno lisnato povrće kao što su kelj, raštan i blitva. Također je dobro barem nekoliko dana izbaciti proizvode od rafiniranih žitarica.

Grašak, sočivo i pasulj također su dio detoksikacije, ali i bademi, indijski oraščići, orasi, sjemenke suncokreta i bundeve i susam. Sjemenke pokušajte da nabavite neposoljene jer višak soli može da poništiti učinak detoksikacije. Salate od sezonskog povrća začinite nerafinisanim uljem – preporučuju se maslinovo, laneno i ulje konoplje. Dodajte i nekoliko kapi limunovog ili soka od narandže, a kupovne prelive izostavite. Za ravnotežu nakon detoksa ručajte baš uvijek oko podneva.