Naslovnica Zdravlje Vodič za sretniji život: 31 savjet za borbu protiv stresa

Vodič za sretniji život: 31 savjet za borbu protiv stresa

Svi dođemo u situaciju kada nas svakodnevni problemi naprosto preplave i ne znamo kako se izboriti sa tjeskobom ili napraviti male promjene koje mogu dovesti do značajnih i iznenađujućih rezultata. Započnite putovanje samoiscjeljenja kroz stvari koje će vas učiniti sretnijim. Prvi mjesec slijedite prijedloge u listi, a slijedeći mjesec slučajnim odabirom napravite novi raspored. Treći mjesec izbacite tri aktivnosti i upišite nove...poput odlaska u teretanu, ručak ili večera sa roditeljima, kontaktiranje prijatelja iz djetinjstva, odlazak u prirodu ili da upišete kurs online koji će vam oduzeti svega sat vremena dnevno-učite uz jutarnju kaficu ili preslušavajte lekcije na putu ka poslu.

pixabay/TheVirtualDenise

1 Napišite 5 stvari koje trebate završiti u narednih sedam dana

Često odlažemo obaveze i tražimo izgovore. Napravite listu stvari koje jednostavno morate završiti kako biste nastavili sa planiranjem slobodnog vremena. Možda vam se čini da je slobodnog vremena sve manje i da jednostavno ne možete sebi priuštiti kafu sa prijateljima, posjetu nekoj lokaciji ili vas muče financije zbog kojih ste ograničeni da realizirate ono što želite.

Postavite sebi pitanje kako da završite svaku od obaveza! Da li vam treba pomoć supružnika, djece da počiste svoju sobu, da li imate neki stari predmet koji biste mogli prodati ili pokloniti. Možda ćete napraviti pregled troškova i prihoda, pa ćete vidjeti koja stavka vam ”odnosi” najveći dio prihoda. Ukoliko je ne možete izbjeći, možda ćete razmisliti o alternativnim načinima zarade. Npr. ukoliko dugo radite neki posao, možda na jednom od najvećih foruma ponudite pomoć i savjete za nekog ko počinje u sličnom poslu uz nadoknadu. Možda baš vaš alternativni način prihodovanja preraste u u ozbiljan dodatni posao. Imate hobi? Zašto ne testirate svoje vještine i znanje i pokušate prodati online neki od proizvoda ili usluga? Zapamtite, za svaku situaciju postoji potreba na tržištu bez obzira koliko je ono veliko ili malo.

Razmislite o vremenu koje će vam trebati za svaku pod obaveza. Da li je to čišćenje kuće? Možda možete unajmiti nekog za pranje prozora jer vam oduzima previše vremena, a ostatak ćete očistiti sami. Da li vam je za završetak neke od obaveza koju odlažete potreban prevoz ili stručni savjet? Šta je problem i zašto se stalno odlaže obaveza?

2. Uspomene i fotografije

Bez obzira koliko nas svakodnevnica optereti, uvijek trebamo naći vremena da se podsjetimo na neka lijepa vremena. Prelistajte stari album, podijelite sliku sa dragim ljudima. Podsjetite svog partnera na neke zaboravljene trenutke. Prisjetite se osjećaja zadovoljstva, ispunjenosti i ciljeva ili želja koje ste tada imali. Postoji li nešto što biste mogli danas uraditi, ispunite sebi neku od želja. Pozovite osobe sa fotografije, pošaljite im poruku, podijelite sliku s njima. Povežimo se sa svojom prošlošću pozitivnim emocijama i odlučite da budete bolja verzija od onog kako sebe doživljavate danas.

3. Obucite omiljenu odjeću

Uvijek čekamo na neku priliku da se dotjeramo, zašto je to tako? Radi se o ustaljenim šablonima koji nas programiraju. Odlučite danas da se dotjerate, uredite frizuru, obučete odjeću koja će učiniti da se osjećate posebno ili privlačnije. Odlučite da svaki dan od danas, obučete neki komad odjeće ili stavite detalj, modni dodatak za kojeg mislite da možda nije primjeren dnevnom izgledu/obavezama/okruženju, ali koga briga! Da li vam se sviđa to što danas vidite u ogledalu 🙂

4. Počastite se hranom koju volite da jedete

Danas je dan za uživanje u hrani! Ali, onoj hrani koju volite, obožavate da jedete! da li ćete sami otići na ručak ili večeru, pozvati prijatelja ili partnera…budite spontani. Odlučite ovisno o trenutnom raspoloženju. Slikajte svoj omiljeni obrok, možda odlučite objaviti post sa jelima na različitim lokacijama i napisati moja omiljena hrana. Dobar obrok i san, siguran su način da udovoljite sebi. Ukoliko ste raspoloženi za promjenu, na današnji dan probajte neku od ”zdravih kombinacija” u kojima ste sigurni da ćete uživati. Bez eksperimentisanja što bi se reklo, samo provjereno! Kažite sebi ova hrana me čini sretnom ili sretnim, dobro je da imam ovaj trenutak za sebe, uživam u ovom kratkom predahu uz omiljeno jelo.

5. Kupka…nemoj reći da nemaš vremena!

Dan brzo prođe, dok završimo obaveze oko djece ili posla ostaje nam brzo tuširanje i spavanje. Danas sebi priuštite opuštanje u kadi. Uključite opuštajuću muziku na mobilnom uređaju i zatvorite oči. Ne razmišljate o problemima ili bilo čemu. Samo se opustite na 10tak minuta. Dobro, možda misli pobjegnu ka nekoj maštariji, ali ni to nije loše…

6. Vrijeme je za film

Dan za gledanje nekog cool crtića sa djecom, komedije ili filma kojeg želite odavno pogledati. Nemojte birati seriju jer će vas okupirati da je morate odgledati do kraja. Ako radite cijeli dna i imate obaveze oko porodice, kućnih poslova i slično, ostat ćete do kasno u noć sa željom da ne propustite epizodu. Ukoliko imate vremena, kino je pravi izbor. Neka to bude bijeg od rutine, priuštite sebi dan za sjećanje. Posebno za porodicu ovo je zaboravljena aktivnost. Zabavno je i podijeliti kokice sa voljenom osobom.

7. Posjeta roditeljima ili nekom članu familije

Vrijeme je za kvalitetno vrijeme sa osobama koje smatrate svojom porodicom. Najavite svoj dolazak, donesite kuhan obrok, piće i jednostavno se opustite nakon toga uz dezert koji ćete također kupiti. Nemojte stvarati obavezu kuhanja i priprema za vaš dolazak. Uzmite i neku sitnicu, poklon za one koje volite. Pokažite da želite provesti vrijeme zajedno. Alternativno, ako je vrijeme lijepo organizirajte piknik ili roštilj. Ukoliko imate stariju osobu u domu, obradujte je posjetom i poklonom. Dobre stvari i emocije se uvijek vraćaju onom koji ih daje bezuslovno.

8. Mala tjelovježba

Niste baš tip koji voli vježbati? Nije ni bitno. Odaberite neki nasumični video laganih vježbi na YouTube. Pokušajte ih ponoviti. Zabavite se i malo vježbajte. Možda vježbice prerastu u nešto ozbiljnijie, pa se odlučite na odlazak u teretanu, upišete se na trening ili jednostavno uzmete kućni bicikl.

9. Napiši grešku, oprosti drugima i sebi

Najteži dan u mjesecu, ali i prvi koji se izbacuje u narednom. Zašto? teško je priznati da ste napravili greške, nekome naškodili namjerno ili bez ikakve pomisli. Tračali ste nekog i izmislili stvari koje ne postoje, zbog ljubomore ste napravili glupost ili se radi o nekim mnogo dubljim postupcima prema osobama koje volimo. Prvi korak je napisati grešku i zašto se ona desila. Da li možemo popraviti situaciju? Da li je pametno ulaziti u te stvari ponovo? Na kraju papirića napišite- ovo neću više nikada uraditi, pokušat ću da to više ne radim, izbjegavat ću situacije kako ne bi došlo ponovo do ovakve greške. Ako je situacija popravljiva, izvinjenje i dobro djelo, pomoć je nešto što će vam donijeti balans. Ukoliko vam je neko drugi naškodio sa ružnim riječima ili postupcima, razmislite da krenete na put opraštanja. Ovo opraštanje nije prema onima koji su vam naškodlili, nego proces koji će vama pomoći da u svojoj glavi zatvorite poglavlje koje vam stvara gorčinu. Prekrižite to osjećanje, spakujte u glavi kompletnu situaciju i zamislite da je riječ o nečemu u prošlosti. na taj dan odaberite da uradite nešto posebno-zamjenite loš dan sa lijepom, novom uspomenom.

10. Druženje sa osobom koja vas nasmijava-dan bez negative!

Vrijeme je za druženje sa onima koji su pozitivni, ne kukaju i ne pričaju o problemima. Ukoliko nemate takvu osobu, uvedite pravilo dan bez kuknjave, priče o problemima ili ”lošim” osobama u životu. Testirajte prijatelje i drage osobe, vrijeme je da pričate o temama koje vas zanimalju, šta želite, planiranje putovanja ili neke uzbudljive kupovine…šta god vas čini sretnim.

Ostali dani su prijedlozi aktivnosti, a možete ih uskladiti sa vašim porebama:

11. Dan pjesme – Napravite listu omiljenih pjesama i pjevajte. Možete uživati i uz YouTube listu omiljenog pjevača ili pjesama iz mladosti.

12. Napišite listu želja – Zapamtite da ona ništa ne znači ukoliko je ne podijelite sa osobama iz vašeg života, onima s kojim živite. samo tako možete početi priču o mogućoj realizaciji. Šta treba, koliko novca i kada, s kim u nove poduhvate 🙂

13. Knjiga za koju nemam vremena – Iako smo izgubili naviku čitanja, skinite neku od knjiga koja vas zanima na vaš uređaj, bilo da je za posao ili razonodu. Kupite nasumičnu knjigu na trafici. pročitajte neki od romana. Zabavno je oputiti se uz roman. Njega možete kasnije zajedno sa knjigama koje vam skupljaju prašinu pokloniti lokalnoj biblioteci ili set romana pokloniti prijateljici/prijatelju. Poklon za savršeno opuštanje, nakon kojeg možete pričati o sadržaju uz kafu 🙂

14. Stara garderoba – Vrijeme je za pregled ormara. Da…ne mogu to više nositi, ali nema veze kupit ću nešto novo. Ormar nije samo prostor za odlaganje, on je i pokazatelj kako se osjećamo i kako vidimo sebe. Koliko imamo stvari za posao, koliko za izlaske ili posebne prilike, koliko za izlet u prirodu ili neku drugu aktivnost. Ko smo mi? Donirajte staru odjeću, možda vaša nova aktivost obogati ormar, ali i vas same…da li ste za vožnju biciklom? Trebate definitivno set odjeće za laganu vožnju gradom ili prirodom.

15. Isprobajte novu hranu – Počastite sebe drugačijim obrokom. Pozovite prijatelja. Obilježite novo iskustvo sa osvrtom na društevnojmreži. Kada FB nakon godinu dana podsjeti na ovaj trenutak, imat ćete novu temu za razgovor i još jednu uspomenu u nizu.

16. Vrijeme je za poruke – Napravite listu osoba s kojima se niste dugo čuli. Pošaljite im poruku bez povoda i pitajte kako su, podijelite informacije o sebi, dogovorite online kafu ili druženje , pa čak i ako traje pola sata.

17. Mojih sat vremena – Dan za isključivo neku aktivnost koju ste zaboravili, a nekada ste uživali u njoj. Bilo da se radi o čitanju tema koje vas zanimaju, sređivanju automobila, posjete frizeru, ponovnog gledanja omiljene serije.

18. Poruka sebi – Danas ću uraditi jednu dobru stvar! Napišite šta biste voljeli uraditi, a da ima efekat na društvo ili okolinu. Npr. pokupit ću smeće oko zgrade, posadit ću jedno drvo, platit ću nekome obrok, ponudit ću komšiji da mu kupim nešto…bilo šta što mislite da možete ostvariti u onom vremenu koliko imate dostupno. Zapišite to na papirić i stavite u jednu posudu koja stoji kao dekoracija u vašem domu. Na kraju godine, prebrojite listiće.

19. Ogledalce – Stanite ispred ogledala. Nađite stvari koje vam se dopadaju. Uputite sebi poruku…imaš prelijepe oči, zanosan osmijeh, sviđa mi se tvoja nova frizura…

20. Dan za vani! – Odvojite par sati poslije posla ili tokom dana da provedete par sati u prirodi. Prikupite nekoliko stvari poput kamenčića, lišća ili biljke. Posadite je u saksiju ili na balkon, kamenčić stavite u providnu posudu. Svaki izlet obilježite jednim kamenčićem, na kraju stavite malo zemlje i posadite kaktus ili aloju. Ova posuda je podsjetnik na trenutke sa prijateljima, porodicom i priča priču kako je naš život ispunjen.

21. Šta radim za druge, a šta za sebe – Još jedna aktivnost koja selako izbaci sa liste jer je teška, preteška. Podijelite linijom papir na dva dijela. Na jednoj strani napišite šta sve tokom sedmice uradite za druge, a šta za sebe. Vrijeme je da se izbalansira lista. Zaokružite čega treba biti manje, a čega više. naredni mjesec napravite poređenje.

22. Blok za škrabanje – Niste neki umjetnik, nema veze. Ovo je dan izbacivanja loše energije. Uzmite blok, svesku, snop bijelih papira. Zatvorite oči, uzmite olovku i mislite o stvarima koje vas muče. Švrljanje pomaže bez obzira koliko luckasto zvučalo. Druga opcija jeste da uzmete bojanku za djecu, olovke i bojite. treća opcija je da odaberete neke predmete iz kuće i odlučite da ih prebojite. Kupite mini set boja i relaksirajte se uz bojenje, ljepljenje ili mini popravke. Zabavn je pištolj sa ljepilom jer sa jeftinim dekoracijama ili ostacima drugih predmeta možete napraviti malo umjetničko djelo. Zapamtite, ono ne treba biti savršeno.

23. Čišćenje kuće – Dan kada odlučimo da bacimo jednu stvar koju ne koristimo, a kupimo novu. Može biti riječ o sitnici.

24. Boje – Niste tip koji nosi ljubičasto, zeleno ili žuto? Vrijeme je za jedan komad odjeće ili modni dodatak upravo u bojama koje nikada ne biste nosili. Tokom kupovine obucite, stavite kapu, šal, torbu ili sat i uslikajte se…drugačiji izgled.

25. Muke kuhanja – Ne moramo svi biti dobri u kuhanju. Solucija može biti neki polugotovi proizvod, smrznuta pizza, pita ili recept koji želite testirati. Isprobajte napraviti tjesteninu ili nešto drugo za dragu osobu ili porodicu.

26. Nova vještina – Želite naučiti nešto brzo i jednostavno? Korisno i jednostavno? Kako očistiti ananas ili dekoraciju za salatu, provjeriti nivo ulja u automobilu? Očistiti nešto…šta god da je u pitanju danas je dan za stizanje novih znanja. Zapišite to u listu vještina. na kraju godine, sumirajte šta novo znate uraditi, pitajte prijatelje i podijelite znanje-razmjena znanja uvijek dobro dođe, a i sajajan je povod za pozitive razgovore i kvaliteteno provedeno vrijeme.

27. Želim biti bolji u svom poslu – Dan karijernih koaraka ili kako sam sebi pomoći. Ukoliko želimo bolju platu ili napredovati…šta to kolege znaju i rade, gdje to mogu naučiti? Umjesto odmah da krenete na skupe kurseve i obuke, pronađite prvo soluciju online. Učite svojim tempom. Kada budete spremni, upišite i zvaničnu obuku. To će uštediti vaše vrijeme i lakše ćete položiti sve ispite/testove. Krenite sa ovim danas, provjerite napredak naredni mjesec.

28. Iznenađenje – danas sebi spontano kupite nešto što vam se dopadne. To su obično sitnice koje nas obraduju, ali nikako da nam drugi to kupe za rođendan 🙂

29. Raspored – Danas je dan kada radimo svakodnevne stvari drugačije. Promjena mjesta kupovine, gledanja sadržaja na tv, umjesto u 22h idemo na spavanje ranije ili kasnije…šta god učinite, bitno je da se prekine rutina. Razmislite od ovom drugačijem danu. Postoji li nešto što želite zadržati i ubaciti u svakodnevnicu?

30. Doručak ili ručak iz djetinjstva – Počastite sebe obrokom u kojem ste nekada uživali. Napravite istu bijelu kafu ili čokoladno mlijeko. Vratite se u dane kada ste bili bezbrižni. Podijelite ovaj trenutak sa dragom osobom i porodicom, govorite o svom djetinjstvu, uspomenama.

31. Ja mogu – Ovaj dan je jedan od teških. odaberite stvar koju najviše mrzite da radite i podijelite je sa prijateljem, partnerom ili djetetom. Npr. peglanje odjeće, dijete može dodavati odjeću i slagati u ormar ono što se završili, odlazak kod zubara neka bude zabavno iskustvo jer ćete postaviti sve na šaljiv i zanimljiv način, dosada kupovina ili posjeta koju jednostavno ne ožete izbjeći. Šta god da je u pitanju, prihvatite novo pravilo- Ja to mogu jer imam nekog uz sebe ko će mi pomoći i biti tu da završim sve što se mora završiti!