Naslovnica Lifestyle Vjerovali ili ne, pametan televizor može da bude i vaš trener

Vjerovali ili ne, pametan televizor može da bude i vaš trener

Sport dobro utječe na naše fizičko, ali i mentalno zdravlje, pa ne treba da čudi što je mnogima posljednjih nedelja nedostajala atmosfera iz teretane, bazena ili grupnih vježbi. To ne znači da treba da odustanemo od treninga, naprotiv. Možemo da izaberemo neki od online treninga i nastavimo da održavamo kondiciju, samo što ćemo ovog puta to raditi ispred inače omiljenog uređaja za večernje opuštanje – TV ekrana. Iz kompanije LG stiže nekoliko prijedloga kako nam televizori mogu pomoći da održavamo savršenu liniju.

150 minuta vježbanja nedeljno

Fizičke aktivnosti i tehnike disanja su odlične za održavanje ravnoteže i zdravlja. Svjetska Zdravstvena organizacija preporučuje najmanje 150 minuta fizičke aktivnosti i umjerenog vježbanja nedeljno, 75 minuta intenzivnog vježbanja ili neku od kombinacija te dvije opcije. Kako preporuke ne definišu prostor u kome treba da vježbamo, sve ovo možemo raditi kod kuće, u malom prostoru, bez specijalnih sprava za vježbanje.

Teretana preko televizora

Televizori obično stoje u centru dnevnog boravka, sa dosta slobodnog prostora ispred. Vježbanje sa mobilnim telefonom ili laptopom je nepraktično zato što bi morali stalno da pomeramo uređaj lijevo-desno ili su ekrani mali. Ako imate pametan TV uređaj, možete lako da “prenesete“ fitnes apilkaciju na veliki ekran sa bežičnim preslikavanjem prikaza koje omogućavaju LG-jevi modeli pametnih televizora (Airplay za iOS i Miracast za Android uređaje), tako da ne samo da ćete vidjeti vježbanje bolje, nego ćete i jasnije čuti instrukcije trenera. Na primjer, besplatna Nike Training Club aplikacija ima raspored vježbi za nekoliko mjeseci.

Ako još imate i neku spravu za vježbanje kod kuće, kao što je bicikl, eliptični trenažer ili pokretnu traku za trčanje, biće vam pravo zadovoljstvo da putem TV ekrana „odletite“ na neko daleko, egzotično mjesto tokom vježbanja, umjesto da pratite vijesti i serije. Na primjer, možete da iskoristite YouTube aplikaciju na vašem pametnom TV-u kako biste odradili jedan virtuelni krug biciklom po francuskim Alpima, ili da trčite ulicama Londona, možda posjetite neku šumu ili obalu Floride, sve u 4K rezoluciji. Ako imate manje prostora ispred televizora tako da samo može kauč da stane, ne brinite. I dalje možete da iskoristite pauze reklamnih blokova za nekoliko minuta sklekova ili čučnjeva. Kada bi svaki EPP proveli ovako, bili bismo u neuporedivo boljoj kondiciji!

Inspiracija na Netflixu

Iako Netflix asocira na druge stvari, ova popularna striming platforma može vas inspirisati i motivisati da se pokrenete ako pogledate neki od mnogobrojnih sportskih dokumentaraca kao što je Pumping Iron koji govori o životu Arnolda Švarcenegera. Slične dokumentarce možemo naći i na drugim striming platformama: Na LG-jevom webOS pametnom TV sistemu postoji mnoštvo striming platforma kao što su Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Apple TV i Apple TV +, na vama je samo da uzmete daljinac u ruke.