Naslovnica Preporučujemo Velika priča koju podržava i USAID: Peti Salon žilavke u Trebinju okupit...

Velika priča koju podržava i USAID: Peti Salon žilavke u Trebinju okupit će 24 vinarije iz čitave Hercegovine

Bosna i Hercegovina baštini vinogradarsko-vinarsku kulturu još od ilirskog doba. Prve sadnice vinove loze na Balkan su donijeli Tračani. Naša zemlja ljubiteljima vina širom planete poznata je, između ostalog, po žilavci. 

Žilavka je autohtona sorta grožđa Hercegovine, koja sazrijeva krajem septembra. Vrlo dobro uspijeva na plitkim i krškim terenima i odlično podnosi sušu. Vino žilavka ima karakterističan miris, harmonično je, pitko i lepršavo vino žuto-zelene boje i doseže jačinu od 12-13 vol % alkohola.

Manifestacija posvećena najpoznatijoj hercegovačkoj sorti žilavka održaće se po peti put, 17. avgusta u Vinskoj galeriji Vukoje u Trebinju. 

Zahvaljujući Vinariji Vukoje i njenom vlasniku Radovanu Vukoju, ovaj jedinstveni Salon žilavka za kratko vrijeme je izrastao u događaj koji privlači pažnju ljubitelja vina i vrhunske gastronomije u čitavom regionu, ali i šire. 

Radovan Vukoje, vlasnik Vinarije Vukoje

– Žilavka ima potencijal kao malo koja sorta u svijetu i smatram da je ona ne samo naš zajednički adut za promociju hercegovačkog vinarstva, već i čitave gastronomske ponude ove regije. Na petom Salonu Žilavke imat ćemo rekordan broj izlagača. Svoja vina prestavit će čak 24 vinarije iz čitave Hercegovine. Oni će izložiti svoja vina od sorte žilavka ili od vina od sorte žilavka sa pratećim sortama koje su Hercegovini prepoznate, kao što su bena ili krkošije, kao i neke kupaže žilavke sa svjetskim kultivarom, kao što je chardonay. Ono što je bitno reći jeste da izlažu vinarije od krajnjeg istoka Hercegovine do krajnjeg zapada. Čitava Hercegovina je zastupljena, gdje god ima žilavke. Također, uz ta vina svoje proizvode će izložiti 10 proizvođača sireva i pršuta, ali i maslinovog ulja. Za kuharski show bit će zadužen naš najbolji kuhar Nihad Mameledžija. Sve ovo će pratiti veliki broj pripadnika medija iz cijelog regiona – kaže Radovan Vukoje.  

Ovaj projekat je prepoznat i od strane međunarodnih organizacija kao što je USAID. 

– Njihov odjel za turizam dao nam je vjetar u leđa. Želimo na pravi način predstaviti vinsku cestu Hercegovine kao jedan turistički proizvod koji je jako dobar i koji je prepoznat, ali želimo da radimo njegovu nadogradnju kako bi što kvalitetnije u narednom periodu umrežili sve proizvođače vina. Na Salonu žilavke imat ćemo i predstavnike Inter Vitisa, međunarodne organizacije koja je što se tiče vinskih ruta najreferentnija u svijetu. Salon žilavke je jedna velika priča u Hercegovini o kojoj će sigurno pričati svi u regionu – kaže Vukoje.