Naslovnica Lifestyle Umjetnički performans i aukcija slika za podršku žrtvama nasilja

Umjetnički performans i aukcija slika za podršku žrtvama nasilja

Fondacija lokalne demokratije je u protekloj godini osnovala Fond „Zajedno smo sigrune“ koji ima za cilj da prikuplja sredstva za žene i djecu koji napuštaju Sigurnu kuću, jer statistike pokazuju da se 80% žena koje su dobile podršku nakon izlaska iz skloništa nije vratilo nasilniku.

Kako bi se skrenula pažnja javnosti i pozvalo na podršku Fondu, 15.10.2021. u periodu od 11:00 do 14:00h u Importanne centru se održava umjetnički performans pod nazivom OSLOBAĐANJE. Na samom performansu će slikarke i slikari stvarati djela na temu oslobađanja, novog početka i novog života, odnosno svega onoga što je suprotnost prisili, nasilju i strahu. Jadan dio umjetnika, koji je spriječen da prisustvuje performansu će pokloniti svoje radove, a istog dana će na društvenim mrežama biti pokrenuta online aukcija koja će trajati do 19.oktobra u ponoć. Licitiranjem umjetničkih slika koje doniraju slikarke i slikari, javnost će imati priliku da podrži Fond.  

Pozivamo građane i građanke da posjete Importanne centar 15.10.2021. godine u periodu od 11:00 do 14:00h, pogledaju umjetnička djela koja će biti ponuđena na aukciji i budu dio mreže podrške ženama i djeci koji napuštaju Sigurnu kuću i započinju novi život.

Dugujemo zahvalnost svim građanima i društveno odgovornim kompanijama koje su prepoznale izazove i probleme sa kojima se suočava oko 60% žena i djece koji su žrtve porodičnog nasilja i koji su podržali fond „Zajedno smo sigurne“, a posebno kompaniji BH Telecom d.d. Sarajevo.  Zahvaljujemo se tržnom centru Importanne na ustupljenom prostoru, kompaniji KARE Sarajevo, te Fondaciji HASTOR, koji su tokom 2021. godine svojim doprinosom omogućavali rast i razvoj fonda „Zajedno smo sigurne“.

Zahvaljujemo se slikarkama i slikarima koji su darovali svoje vrijeme i talenat, kao i kompaniji BH Telecom d.d. Sarajevo koja je podržala performans i aukciju slika.

Sve informacije o kampanji su dostupne na www.zajednosmosigurne.ba, fb stranici Zajedno smo sigurne ili putem telefona +387 33 236 899. Donaciju možete izvršiti putem računa 3387302205402474 otvorenog kod  UniCredit Bank dd. Mostar.