Naslovnica Dobre priče U toku radovi na projektu izgradnje Roditeljske kuće Tuzla

U toku radovi na projektu izgradnje Roditeljske kuće Tuzla

Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ pokrenulo je projekat izgradnje druge Roditeljske kuće na području FBiH, kroz koju pruža smještaj, psihosocijalnu podršku, ali i pomoć tokom teškog procesa liječenja djece oboljele od raka. Roditeljska kuća je više od pukog smještaja, ona je drugi dom, utočište i mjesto gdje teško oboljela djeca imaju priliku boraviti u porodičnoj atmosferi zajedno za svojim roditeljima, braćom i sestrama i porodicom.

Kako je pandemija COVID-19 utjecala na cjelokupno društvo tako ni ovaj projekat nije izuzetak, ali smo uspješno uspjeli savladati sve prepreke i započeti sa projektom izgradnje Roditeljske kuće Tuzla.

S radošću šaljemo poruku da su radovi u toku te da idu po utvrđenom planu. Ukoliko bude sve išlo po planu njeno otvorenje možemo očekivati u 2022.godini.

Roditeljska kuća u Tuzli će imati 400m2 životnog prostora, pet apartmana gdje će istovremeno moći boraviti pet porodica, dnevni boravak, kuhinju, vešeraj i druge zajedničke prostorije. Što je najvažnije od svega navedenog ona pruža oboljeloj djeci i njihovim porodicama drugi dom, porodičnu atmosferu i mjesto, na kojem bar na trenutak, mogu zaboraviti na bolničko liječenje.

Najveću zahvalnost dugujemo narodu Kuvajta i Generalnom sekretarijatu za vakufe Države Kuvajt, koji su obezbijedili 800.000 KM za njenu izgradnju. Naša djeca i njihovi roditelji zahvalni su Narodu Kuvajta i njihovim institucijama, koji su ovom donacijom i ranijim donacijama pomogli u ostvarenju njihovog sna da imaju svoj drugi dom. Također, ponosni smo da već dugi niz godina imamo uspješnu saradnju sa Vakufskom direkcijom IZ u BiH, koja je i ovaj put nesebično i iskreno posredovala i dala punu podršku kako bi se ova sredstva obezbijedila.

Također, zahvalnost pripada i Vladi TK, Skupštini TK, UKC-u Tuzla, ambasadoru projekta Miralemu Pjaniću te drugim institucijama i dobrim ljudima koji pomažu.