Naslovnica Istaknuto Toplik resort u okolini Sarajeva nikog neće ostaviti ravnodušnim, luksuzne vile, vinoteka,...

Toplik resort u okolini Sarajeva nikog neće ostaviti ravnodušnim, luksuzne vile, vinoteka, cigar lounge…

Bosna i Hercegovina ima ogroman turistički potencijal. Iz godine u godinu prihodi od turizma su veći, što dodatno stimuliše otvaranje novih turističkih kompleksa ili širenje već postojećih, te širenje sadržaja. Sve se više pažnje posvećuje i jačanju ponude i usluga ruralnog turizma na područjima oko zaštićenih zona i prirodnih atrakcija.

Ove mogućnosti je prepoznao i Stefan Jovančić, vlasnik restorana Toplik, koji je jedan od najpoznatijih ugostiteljskih objekata u cijeloj sarajevskoj regiji, a koji je 2009. godine od Udruženja hotelijera i turizmologa BiH nagrađen prestižnom nagradom “Zlatna kruna” za restoran sa najboljim vlastitim uzgojem ribe na prostoru cijele BiH.

Toplik ima tradiciju koja traje 25 godina, a porodica Jovančić je polako širila svoj porodični biznis.

– Ništa nije došlo preko noći ili slučajno. Cijela porodica, ali i naši vrijedni radnici koji imaju velike zasluge, daju svoj doprinos. Zaokružili smo i proces proizvodnje ribe, od uzgoja, prerade do pripreme. Najveći akcenat je na kvalitetu i svježini namirnica, tako da sami proizvodimo i povrće za naš restoran. Kompletan meni restorana dolazi od namirnica iz kruga od pet kilometara. Napravili smo ozbiljnu priču i renomirani restoran, a naši gosti dolaze iz svih dijelova Sarajeva i BiH. Sada Toplik ulazi u novu fazu poslovanja otvaranjem svojevrsnog apartmanskog naselja – govori Stefan Jovančić.

Sa radom je počeo “Toplik Village Resort” koji nikog ne ostavlja ravnodušnim.

– Trenutno smo u završnoj fazi dopune restoranske priče u hotelsko – turistički kompleks koji smo nazvali “Toplik Village Resort”. Ideja je da se na 20 000m2 napravi oaza za potpuno uživanje i odmor. Imat ćemo 40 kreveta, raspoređenih u više jedinica kroz različite kategorije. Trenutno se u kompleksu nalazi pet luksuznih vila za višednevni odmor. Vila Jovančić sa pet apartmana i wellnessom, Vila Vranac koja raspolaže sa 2 family apartmana, skijašnicom, vinotekom i malim restoranom za goste vile. Imat ćemo i wine i cigar lounge. Tu je naš poznati “a la cart” restoran sa ljetnom baštom i VIP salon za privatne proslave, vjenčanja i seminare. Obezbijedili smo i shutle bus, tj. prevoz naših gostiju sa aerodroma i do svih bližih centara – nastavlja vlasnik Toplika.

Kako ističe, Toplik ima ozbiljan potencijal, sa zaleđem Jahorine, blizinom aerodroma i centra Sarajeva.

– Sa uključenjem lokalnog stanovništva kroz proizvodnju domaćih proizvoda, aktivacijom novih smještajnih kapaciteta, mislim da možemo napraviti jedinstveno turističko mjesto u okruženju koje bi hranilo veliki broj porodica. Pokušali smo da napravimo ponudu za svakoga. Na ovaj način ćemo zaokružiti priču porodice Jovančić i ispuniti želje našim gostima koji su često željeli da nekoliko dana uživaju u našim jelima, ali su zbog činjenice da nemamo smještajne kapacitete spavali na Jahorini ili Bjelašnici. U našem restoranu ugostili smo skoro sve diplomate koji su u Bosni i Hercegovini, ali i brojne glumačke, muzičke i sportske zvijezde iz BiH i regiona. U septembru smo ugostili i 30-tak bogataša iz Skandinavije koji su bili učesnici „Run 2 The Sun“. Nećemo na tome stati, nego ćemo u budućnosti organizirati nekoliko sajmova zdrave hrane, na kojima ćemo predstaviti sve što prave vrijedni domaćini u okolini Toplika i čije proizvode koristimo u našem restoranu – rekao je na kraju Jovančić.

Kako izgleda “Toplik Village Resort” možete vidjeti na linku: https://youtu.be/w233V9wNfJc