Naslovnica Dobre priče Svjetski dan prve pomoći 2021: Budi heroj u prvoj pomoći u svojoj...

Svjetski dan prve pomoći 2021: Budi heroj u prvoj pomoći u svojoj školi i svojoj zajednici!

Povodom Svjetskog dana prve pomoći koji se obilježava svake druge subote u septembru (11.09.) danas je organiziran okrugli sto o temi “Značaj prve pomoći”.

Inače, ove godina Svjetski dan prve pomoći obilježavamo pod motom “Budi heroj u prvoj pomoći u svojoj školi i svojoj zajednici”. Fokus je na prevenciji i životno važnim vještinama prve pomoći s ciljem dizanja svijesti o značaju edukacije, poznavanja i pružanja prve pomoći u školama, stavljajući učenike i studente, ali i nastavno osoblje i roditelje u središte kampanje. Također, prema međunarodnim preporukama teži se ka zagovaranju i potrebi da se sagledaju mogućnosti te da se prva pomoć ugradi u nastavne planove i programe u svim školama.

  • “Uloga Društva Crvenog krsta/križa BiH je od velikog značaja posebno u oblasti javnog zdravlja i prve pomoći. U prethodnom period veliki broj uposlenika i volontera Crvenog krsta/križa u BiH stavio se na raspolaganje građanima u odgovoru na pandemiju COVID-19, za podršku u masovnoj imunizaciji i pružanju prve pomoći migrantima koji se kreću kroz našu državu.” poručio je generalni sekretar Društva Crvenog krsta/križa BiH Rajko Lazić.

Koliko je bitna prva pomoć u osposobljvanju stanovništva iz ove oblasti govori podatak da je tokom prethodne godine osposobljeno oko 29.000 vozača, više od 700 radnika te oko 5.000 mladih. Upravo zbog toga, iz Crvenog križa FBiH kreirali su i aplikaciju prve pomoći.

  • “Crveni križ ima veliku mrežu certificiranih ljekara i volontera koji prenose znanje iz prve pomoći na stanovništvo. Kao doprinos edukaciji i podizanju svijesti Crveni križ Federacije BiH kreirao je i pustio u javnost mobilnu aplikaciju prve pomoći za svakog pojedinca koji u trenutku ima potrebu da nauči, provjeri ili se podsjeti kako se pruža prva pomoć.” – kazao je generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić.

Pored prve pomoći Crveni krst/križ radi na promociji javnog zdravlja, a posebno u oblasti prevencije i borbe protiv tuberkuloze, HIV/AIDS-a i sl.

  • “Dugi niz godina naša struktura radi na edukaciji stanovništva iz oblasti javnog zdravlja kroz različite preventivne aktivnosti sa fokusom na borbu protiv tuberkuloze, HIV/AIDS-a i drugih zaraznih oboljenja. Stalne edukacije koje sprovode volonteri i ljekari od značaja su za cjelokupno stanovništvo.” – istakla je Ljiljanja Gluhović

Inače tokom sutrašnjeg dana u cijelom zemlji biće organizirane edukativne radionice i pokazne vježbe sa ciljem masovnog educiranja stanovništva i podizanja svijesti o značaju prve pomoći.