Naslovnica Istaknuto Svadba decenije u Krajini, 1.000 zvanica uživalo u Kozarcu

Svadba decenije u Krajini, 1.000 zvanica uživalo u Kozarcu

U julu i augustu u Bosni i Hercegovini je jako teško pronaći slobodne sale u hotelima ili svadbene salone. Isti je slučaj i sa kvalitetnim muzičarima, pjevačima, fotografima… Jednostavno, u ovom periodu godine u našoj zemlji održava se na hiljade svadbi, a prednjače one naših ljudi iz dijaspore.

Kozarac, kojeg mnogi smatraju inatom Bosanske Krajine, ima veliku dijasporu, koja kao da živi u ovom malom gradu. Kapitalom te dijaspore je otvoreno desetak preduzeća koja zapošljavaju stotine radnika, a posljednjih sedmica upravo je u ovom gradu održan veliki broj svadbi.

Tako se u Kozarcu, ali i cijeloj Krajini, posljednjih dana najviše priča o svadbi Ermina Blaževića, sina Edisa Blaževića koji je vlasnik firme Dachtech u Austriji. Naime, na ovoj svadbi je bilo čak 1.000 zvanica iz cijele BiH, ali i iz regiona, Austrije, Njemačke, Skandinavije… Za ovu priliku postavljen je veliki luksuzni šator, jer u ovom dijelu Bosne i Hercegovine nema sale koja bi primila ovoliki broj zvanica.

Edis Blažević je skoro dvije godine planirao i organizirao svadbu svog sina Ermina i njegove izabranice Aldine. Posebnu pažnju je posvetio izboru muzike i na kraju je odluka pala da će zvanice zabavljati fenomenalni harmonikaš Haris Kaltak sa svojim orkestrom, a pjevač je bio Haris Kulović. Da bi muzika svirala bez prestanka, drugi orkestar je bio onaj kojim sa dosta uspjeha rukovodi još jedan vrsni harmonikaš Irfan Peljto, a zajedno sa njima nastupao je odlični pjevač Adnan Nezirov.

Muzičari su zbog bogatog bakšiša više nego zadovoljni napustili Kozarac i svadbu decenije, kako su je prozvali stanovnici ovog grada.