Naslovnica Zdravlje Šta sve liječi grejp?

Šta sve liječi grejp?

Ovo voće, bogato vitaminom C i fitokemikalijama, jača imunitet, regulira metabolizam, sprječava razvoj karcinoma, osobito pluća i debelog crijeva.

Grejp je prava bomba vitamina i minerala – sadrži kalcij, kalij, fosfor, te obiluje vitaminima A i C. Osim toga, sprječava infekcije i prehlade, te čisti crijeva, što je dovoljno razloga da se ovo voće uvijek nađe na vašem kuhinjskom stolu. Ovo voće sadrži i pektin koji smanjuje holesterol u krvi.

Žuti grejp ima manje vitamina C nego ružičasti i crveni koji štiti od raka, jer sadrži flavonoide – neutralizatore supstancija koje potiču razvoj malignih stanica.

Nacionalno američko udruženje hemičara preporučuje sok od grejpa kao obavezan dio doručka, jer je ovo voće odlično preventivno sredstvo protiv karcinoma pluća i debelog crijeva.

Ublažava gripu i prehladu

Novija saznanja o grejpu potvrđuju da je ovaj plod vrlo učinkovit u borbi protiv virusa i bakterija, pa se preporučuje protiv gripe i prehlade. Ekstrakt koštica grejpa snažno je sredstvo protiv više od 800 vrsta bakterija i 100 vrsta gljivica.

Od cvijeta drveta grejpa priprema se esencija koja liječi nesanicu, ali i tegobe izazvane bolestima želuca i srca, dok ekstrakt lista ima protuupalno djelovanje. Sok je bogat bioflavonoidima koji pospješuju metabolizam i potiču proces mršavljenja, blagotvorno djeluju na funkcije jetre i jačaju arterije.

Sok crvenog grejpa sadrži likopen i karotenoide, koji imaju antitumorsko svojstvo, te ublažava tegobe koje prate osteoartritis i reumatski artritis, a također djeluje na ravnotežu hematokrita u krvi.

Grejp čisti crijeva i stabilizira crijevnu floru, a zahvaljujući posebnom sastojku naringinu, koji plodu daje gorkast okus, ubrzava probavu. Također, dobar je izvor pantotenske kiseline (vitamina B5) koja ima ključnu ulogu u proizvodnji stanične energije.

Studija njemačkih znanstvenika ukazuje na to da konzumiranje grejpa pomaže u borbi protiv bolesti zubnog mesa. Istraživanja su pokazala da dva ploda dnevno smanjuju rizik od krvarenja desni.

Vjerojatno ne biste ni pomislili da ovo voće može uticati na dobrobit vašeg srca. Ako svaki dan jedemo jedan grejp, “loš” LDL holesterol ćete smanjiti za 15,5 posto, a trigliceride za čak 27 posto, podaci su brojnih istraživanja. Grejp crvene boje je posebno zdrav, jer ima još veću količinu antioksidanasa. Ipak, imajte na umu da može pojačati djelovanje nekih lijekova – ako ih uzimate, posavjetujte se s ljekarom.

Uklanja tamne mrlje na koži

Ovaj citrus uklanja tamne mrlje na koljenima i laktovima. Grejp je pun vitamina C, kao i blage kiseline koja pomaže da tamne mrlje na koži izblijede, jer reducira pretjeranu proizvodnju pigmenta kože. Prepolovite jedan grejp, izmiješajte njegov sok i žličicu šećera, te istrljajte kožu. Grejp nemojte koristiti za njegu lica, jer može nadražiti kožu.

Ubrzava metabolizam

Jedete li grejp, lakše ćete mršati! Ljudi koji pojedu pola grejpa prije svakog obroka izgube u prosjeku oko 1,5 kg tokom mjeseca. Sastojci ovog voća pomažu u sagorijevanju masnoća i stabilizaciji šećera u krvi, dakle, prirodno suzbija apetit.

S obzirom na to da sadrži i puno vlakana, duže će vas držati sitima, te nećete imati potrebu za neoptrebnim grickanjem između obroka. Naime, ako budete jeli samo pola grejpa dnevno, učinit ćete puno za svoj organizam i lakše ćete dostići željenu figuru.

Elastičnost kože

Grejp pomaže elastičnosti kože. Bogat je vitaminom C, a on je neophodan za proizvodnju zdravog kolagena, proteina koji održava mladenački izgled kože. Mnogi dermatolozi, stoga, preporučuju konzumirati jedan grejp dnevno.

UPOZORENJE!

Neki lijekovi mogu ući u interakciju sa sokom od grejpa, zbog čega se njihovo djelovanje smanjuje. Tu spadaju medikamenti protiv alergija, srčanih bolesti, neke vrste citostatika, pilule za kontracepciju…

Međutim, u mnogim slučajevima ovo voće izaziva i suprotan učinak: grejp je specifičan po tome što se neki njegovi sastojci razgrađuju preko enzima iz jetre, koji zbog “prezauzetosti” ne mogu razgraditi lijekove. Stoga u krv pristižu neočekivano veće količine lijeka koji postaje toksičan jer ga ima previše.

Također, osobama koje uzimaju antibiotike sa sokom od grejpa infekcija može trajati duže nego što je to uobičajeno.