Naslovnica Noviteti Tehnologija Samsung i Google Cloud predstavili generativnu vještačku inteligenciju u Samsung Galaxy S24...

Samsung i Google Cloud predstavili generativnu vještačku inteligenciju u Samsung Galaxy S24 seriji

Implementacija Google Gemini Pro i Imagen 2 modela donosi nove opcije teksta, glasa i fotografije na novu Samsung Galaxy S24 seriju

Kompanija Samsung i Google Cloud najavili su novu višegodišnju saradnju kako bi Google Cloud generativnu tehnologiju vještačke inteligencije (AI) omogućili korisnicima Samsung pametnih telefona širom svijeta. Počevši sa Samsung Galaxy S24 serijom, koja je predstavljena na Galaxy Unpacked događaju u San Joseu u Kaliforniji, Samsung će biti prvi partner Google Clouda koji će implementirati Gemini Pro i Imagen 2 na Vertex AI modele putem oblaka na svojim pametnim telefonima.

„Google i Samsung već dugo dijele duboko ukorijenjene vrijednosti o važnosti činjenja tehnologije korisnijom i dostupnijom svima. Oduševljeni smo što je serija Galaxy S24 prva serija pametnih telefona opremljenih Gemini Pro i Imagen 2 modela na Vertex AI.”, istakao je Janghyun Yoon, korporativni izvršni potpredsjednik i rukovodilac kancelarije softvera u sektoru za mobilne uređaje kompanije Samsung Electronics. „Nakon strogog višemjesečnog testiranja i konkurentske evaluacije, timovi Google Clouda i kompanije Samsung sarađivali su u stvaranju najboljeg AI iskustva koje pokreće Gemini na Galaxy pametnim telefonima.“

Samsung je prvi Google Cloud partner koji korisnicima omogućava Gemini Pro na Vertex AI. Gemini, od temelja kreiran da bude multimodalan, može generalizovati i bez problema razumjeti, operisati i kombinovati različite vrste informacija, uključujući tekst, kod, fotografije i video. Počevši sa Samsung aplikacijama, korisnici mogu iskoristiti opciju sažimanja u aplikacijama Notes, Voice Recorder i Keyboard[1]. Gemini Pro na Vertex AI pruža Samsung uređajima ključne opcije Google Clouda, uključujući sigurnost, zaštitu, privatnost i usklađenost podataka.

Korisnici Galaxy S24 serije također mogu odmah iskoristiti prednosti Imagen 2, najnaprednije tehnologije difuzije teksta u fotografiju iz Google DeepMinda do sada. S Imagen 2 na Vertex AI, Samsung korisnicima donosi sigurne i intuitivne mogućnosti uređivanja fotografija. Ove opcije mogu se pronaći u Generative Edit[2]-u u galeriji na Galaxy S24 pametnom telefonu.

Kao dio ove saradnje, Samsung je također jedan od prvih korisnika za testiranje Gemini Ultra, najmoćnijeg i najvećeg modela kompanije Google za izuzetno kompleksne zadatke. S24 serija također će koristiti Gemini Nano, LLM predstavljen kao dio operativnog sistema Android 14, najefikasniji Gemini model za zadatke na uređaju.

„U saradnji s kompanijom Samsung, Google Cloud vidi ogromnu priliku za generativnu AI u stvaranju značajnih mobilnih iskustava koja podstiču i jačaju povezanost i komunikaciju za milione korisnika”, rekao je Thomas Kurian, izvršni direktor Google Clouda. „S Gemini modelom, developeri kompanije Samsung mogu iskoristiti vrhunsku infrastrukturu Google Clouda, napredne performanse i fleksibilnost kako bi isporučili sigurne, pouzdane i uzbudljive aplikacije s generativnom AI na Samsung pametnim telefonima.”

O kompaniji Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung nadahnjuje svijet i oblikuje budućnost transformišućim idejama i tehnologijama. Kompanija redefiniše svijet televizora, pametnih telefona, nosivih uređaja, tableta, uređaja za domaćinstvo, mrežnih sistema i memorije, LSI sistema, livenih i LED rješenja te pruža potpuno povezano iskustvo kroz svoj SmartThings ekosistem i otvorenu saradnju s partnerima. Za najnovije vijesti posjetite Samsung Newsroom na adresi http://news.samsung.com.

O Google Cloudu


[1]

Galaxy AI opcije mogu zahtijevati internetsku vezu, prijavu na Samsung račun i/ili ažuriranje na najnoviju verziju Androida. Funkcionalnost proizvoda može zavisiti od vaše aplikacije i postavki uređaja. Neke funkcije možda neće biti kompatibilne s određenim aplikacijama ili zahtijevaju dodatna preuzimanja softvera, poput jezičkih paketa. Dostupnost usluge može se razlikovati zavisno od zemlje, regije ili tržišta. Tačnost rezultata nije zagarantovana.

Za detaljne specifikacije i uslove pogledajte svoju lokalnu Samsung web stranicu.

[2] Generative Edit zahtijeva mrežnu vezu i prijavu na Samsung račun. Uređivanje pomoću Generative Edit rezultira promijenjenom veličinom fotografije do 12MP. Vidljiv vodeni žig prekriva fotografiju prilikom spremanja kako bi naznačio da je fotografija generisana pomoću vještačke inteligencije. Tačnost i pouzdanost generisanog izlaza nisu zagarantovane.

O Google Cloudu

Google Cloud ubrzava sposobnost svake organizacije da digitalno transformiše svoje poslovanje i industriju. Isporučuje rješenja na nivou preduzeća koja uz vrhunsku Google tehnologiju i alate pomažu razvojnim programerima da stvaraju na održiviji način. Korisnici u više od 200 zemalja i teritorija okreću se Google Cloudu kao svom pouzdanom partneru kako bi omogućili rast i riješili svoje najkritičnije poslovne izazove.