Naslovnica Noviteti Tehnologija Samsung Electronics proširuje liniju Odyssey gejming monitora novim OLED modelima na sajmu...

Samsung Electronics proširuje liniju Odyssey gejming monitora novim OLED modelima na sajmu CES 2024

Među novim modelima su Odyssey OLED G8, Odyssey OLED G6 i unaprijeđeni Odyssey OLED G9

Samsung Electronics najavio je premijeru novih Odyssey OLED gejming monitora na sajmu CES® 2024, najvećem tehnološkom skupu na svijetu koji organizuje Asocijacija potrošačke tehnologije (CTA) sljedeće sedmice u Las Vegasu.

Novi OLED modeli nude performanse i vizuelnu jasnoću kakve gejmeri zahtijevaju od svojih monitora i obuhvataju Odyssey OLED G9 (naziv modela: G95SD), Odyssey OLED G8 (naziv modela: G80SD) i Odyssey OLED G6 (naziv modela: G60SD).

Model Odyssey OLED G9 je 49-inčni zakrivljeni gejming monitor sa DQHD (5,120×1,440) rezolucijom i razmjerom 32:9, kao i drugim unaprijeđenim funkcijama. Odyssey OLED G8 je prvi ravan 32-inčni Samsung OLED gejming monitor sa 4K UHD (3,840×2,160) rezolucijom i razmjerom 16:9. Oba monitora imaju stopu osvježavanja od 240 Hz i GTG vrijeme odziva[1] od 0,03 ms. Odyssey OLED G6 je 27-inčni QHD (2,560×1,440) monitor koji podržava razmjeru 16:9, stopu osvježavanja od 360 Hz i GTG vrijeme odziva od 0,03 ms.

„Uporedo sa žanrovima igara, i gejming platforme postaju sve raznovrsnije“, izjavio je Hoon Chang, izvršni potpredsjednik sektora za vizuelne prikaze u kompaniji Samsung Electronics. „Novi Samsung OLED Odyssey gejming monitori će gejmerima omogućiti imersivnije okruženje i inovativnu tehnologiju koja personalizuje njihov doživljaj igranja i ispunjava i prevazilazi njihove potrebe.“

Tehnologije koje omogućavaju precizne nijanse

Sva tri nova modela se odlikuju OLED tehnologijom bez odsjaja koja refleksiju svjetla svodi na minimum i tako nudi još bolji doživljaj gledanja bez dodatne opreme, uz postojanu osvijetljenost i boju pri skoro svakom svjetlu.

Uz VESA DisplayHDR™ True Black 400, ovi monitori pružaju nevjerovatne detalje i živopisne boje nezavisno od igre ili sadržaja koji se prikazuje. Pored toga, podržavaju AMD FreeSync™ Premium Pro za nesmetan HDR gejming sa malim kašnjenjem.

Ova tri nova monitora donose sveobuhvatnu fizičku konektivnost uz dva HDMI 2.1 porta, USB čvorište i DisplayPort 1.4 ulaz. Korisnici će također uživati u većoj udobnosti i pogodnosti zahvaljujući kompatibilnosti sa VESA[2] držačem i postoljem podesive visine (HAS) koje omogućava naginjanje, okretanje i rotiranje monitora[3].

Povezana iskustva u kompletnom ekosistemu

Modeli Odyssey OLED G9 i Odyssey OLED G8 sada nude višestruku kontrolu, novu funkciju koja pruža nesmetano povezivanje uređaja za lakše, unaprijeđeno iskustvo korištenja više uređaja. Ova funkcija omogućava korisnicima da lako prebacuju slike i/ili tekst sa svog Samsung monitora na druge Samsung uređaje i obrnuto – uključujući Galaxy Book, tablet ili telefon – za jednostavniji, efikasniji proces rada uz korištenje miša i tastature[4].

Pored toga, modeli Odyssey OLED G9 i Odyssey OLED G8 imaju ugrađen Samsung SmartThings Hub, tako da korisnici mogu da se povežu sa različitim IoT uređajima koji su kompatibilni sa Matter protokolom i Alijansom za povezivanje aparata (HCA) za kontrolu uređaja[5].


[1] Vrijeme odziva od jedne do druge nijanse sive boje (GTG) predstavlja vrijeme potrebno da piksel pređe iz jedne nijanse sive u drugu.

[2] VESA držač se odnosi na najčešću porodicu standarda za ekrane koji se kače na zid u sektoru, po definiciji Asocijacije za standarde u vizuelnoj elektronici (VESA).

[3] Okretanje i rotiranje podržano na modelima G80SD i G60SD.

[4] Višestruka kontrola je kompatibilna sa Samsung monitorima sa Tizen OS lansiranim 2024. godine ili kasnije, Galaxy Book uređajima lansiranim 2021. ili kasnije i Galaxy tabletima i telefonima sa One UI 5.1.1 ili više.

[5] Potreban je zaseban SmartThings adapter za povezivanje i kontrolu Zigbee i Thread uređaja. Veza sa Z-Wave uređajem nije podržana.

Kada se sa posla pređe na zabavu, Odyssey OLED G9 i Odyssey OLED G8 monitori postaju sveobuhvatni centri zabave. Opremljeni Samsung Smart TV platformom i Samsung Gaming Hubom, nude pristup servisima za striming i gejming na Cloudu bez preuzimanja, ograničenja prostora za skladištenje ili potrebe za računarom/konzolom.[1]

Elegantan dizajn koji uljepšava svaki prostor

Samsung je prvi put Odyssey liniji dodao opcije ravnog OLED monitora i razmjeru od 16:9 za modele Odyssey OLED G8 i Odyssey OLED G6. Novi modeli se odlikuju jedinstvenim, tankim dizajnom od metala linije Odyssey OLED i obuhvataju novu funkciju osnovnog osvjetljenja Core Lighting+ koja se uklapa u tanak ram.

Funkcija Core Lighting+ korisnike uvodi u okruženje igara i zabave tako što emituje ambijentalno osvjetljenje iz pozadine monitora. A uz krug osvjetljenja koji je četiri puta tanji od prethodnog modela (G95SC), savršeno se uklapa u tanki metalni ram od 3,9 mm. Tu je i novo tanko metalno postolje koje se montira bez alata zahvaljujući metalnoj ploči od 3 mm u skladu sa dizajnom monitora i ostavlja prostor za druge uređaje.

Uvođenjem ovih novih modela, Samsung je dodatno ojačao svoju OLED liniju i lidersku poziciju na tržištu gejming monitora. Inovacije u Odyssey OLED segmentu i stalna unaprjeđenja serije Odyssey Neo – u okviru koje je prošle godine lansiran prvi Dual UHD gejming monitor na svijetu sa 57-inčnim Odyssey Neo G9 – pružaju funkcije i performanse koje će pomoći u oblikovanju budućnosti gejminga.

O kompaniji Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung inspiriše svijet i oblikuje budućnost idejama i tehnologijama koje donose transformaciju. Kompanija redefiniše svjetove televizora, pametnih telefona, nosivih uređaja, tableta, digitalnih uređaja, mrežnih sistema i memorije, LSI sistema, livenih i LED rješenja. Za najnovije vijesti posjetite http://news.samsung.com


[1] Dostupni partnerski servisi mogu da zavise od regiona. Dostupne funkcije i igre mogu da zavise od modela i države.

Kada se sa posla pređe na zabavu, Odyssey OLED G9 i Odyssey OLED G8 monitori postaju sveobuhvatni centri zabave. Opremljeni Samsung Smart TV platformom i Samsung Gaming Hubom, nude pristup servisima za striming i gejming na Cloudu bez preuzimanja, ograničenja prostora za skladištenje ili potrebe za računarom/konzolom.[1]