Naslovnica Zdravlje Prirodni biljni antibiotici

Prirodni biljni antibiotici

Antibiotici su postali neizbježan način liječenja infekcija, upala i ostalih bolesti uzrokovanih bakterijama. Ipak, čak i liječnici oprezno pripisuju farmaceutske antibiotike, jer – već je svima poznato – njihovo pretjerano i često korištenje ne samo da čini tijelo otpornim na njihovo djelovanje, nego čini imunima i bakterije, odnosno njihove nove sojeve. Zbog toga nam trebaju sve jači i jači antibiotici, koji opet štete organizmu onoga koji ih koristi.

Kako bi se tome doskočilo – kako bismo se izliječili od bolesti, a opet ne podlegli lošoj strani farmaceutskih antibiotika, preporučuje se korištenje prirodnih antibiotika. Prirodni antibiotici, oni napravljenih od biljaka i prirodnih proizvoda, koriste se otkako se čovjek počeo baviti liječenjem. Njihova djelotvornost se, pojavom moderne farmacije, počela zanemarivati. Srećom, sve više se prepoznaje njihova vrijednost i učinkovitost, stoga su biljnih proizvodi za ublažavanje i liječenje infekcija bilo koje vrste sve dostupniji.

Odlično kod ovih preparata je to što se mogu uzimati i preventivno, pogotovo u vrijeme sezone prehlade i gripe, odnosno onda kada postoji veliki rizik oboljenja od bakterijskih bolesti. Mnogi od ovih prirodnih pripravaka mogu se uzimati oralno, ali i stavljati u obliku obloga, pomaza, inhalacije i slično. Evo nekoliko najučinkovitijih biljnih pripravaka koje imaju snažno antibiotičko djelovanje.

Bijeli luk

Bijeli luk je jedan od naših najpoznatijih prirodnih antibiotika. Preporučuju ga svi – od liječnika do naših nana. Njegovo učinkovito djelovanje potvrđuje i sama povijest, jer upravo se on koristio za borbu protiv velikih epidemija, čak i epidemije kuge. Još su u 19. stoljeću potvrđena su jaka antibakterijska svojstva bijelog luka, a osim bakterija, uništava i neke vrste virusa i gljivica. Moderna medicina potvrdila je da učinkovitost bijelog luka u liječenju bakterijskih bolesti može biti jednaka učinkovitosti penicilina.

Redovitom konzumacijom bijeli luk može djelovati preventivno i spriječiti zarazu, a kod već nastale infekcije djeluje na njeno suzbijanje. Bijeli luk se ne mora samo konzumirati, od njega se mogu raditi pomazi, oblozi, može se ekstrahirati u tinkture i slično. Jedina mana pripravaka s bijelim lukom je njegov miris, ali u liječenju bolesti – to nam je svima najmanji problem.

Propolis i matična mliječ

Propolis je već dugo dio narodne medicine i lako se nabavlja. Matična mliječ, s druge strane, nešto je skuplja i tek se u novije vrijeme može kupiti u gotovo svakoj ljekarni. Propolis se dobiva iz pčelinjih saća, one ga koriste za čuvanje košnice od napada drugih kukaca, ali i za obranu od infekcija. Sterilnost košnice dobiva se upravo zbog propolisa, jer on je prirodni antibiotik. Kao i košnicu, propolis od bakterija štiti i ljudsko tijelo, a redovitim uzimanjem znatno jača imunitet. Propolis je odličan jer, za razliku od farmaceutskih antibiotika, štiti i od virusa. Uglavnom se koristi za upale respiratornog sustava, odnosno za upalu grla, sinusa, krajnika te za ublažavanje kašlja.

Matična mliječ također je jedan od pčelinjih proizvoda i smatra se njihovim najdragocjenijim i najzdravijim produktom, a u prirodi služi za ishranu matice. Ovaj produkt ima višestruko djelovanje na zdravlje, odnosno na kompletni čovjekov organizam i imunološki sustav. Budući da jača imunitet, posebno se preporučuje uzimati je u sezoni gripe i prehlade, ali zapravo je dobro uzimati matičnu mliječ kroz cijelu godinu, jer djeluje i na kardiovaskularni sustav, na kosti i kožu, održava ravnotežu metabolizma, djeluje na koncentraciju, izdržljivost i pamćenje, odlična je za suzbijanje anemije, djeluje na neplodnost… doista je malo zdravstvenih tegoba koje se ne mogu ublažiti ili izliječiti matičnom mliječi.

Kurkuma

Do nedavno je kurkuma bila relativno nepoznat začin u našim krajevima, osim kao dio curryja, ali u posljednje vrijeme, sve se više ističe izuzetna ljekovitost ove biljke. Kurkuma ima jako antibakterijsko djelovanje, a izrazito je popularan i napitak od kurkume, tzv. Zlatno mlijeko, koje se spravlja od mlijeka, meda i kurkume, te se preporučuje piti jednom dnevno za sprječavanje mnogih bolesti. Među njima su i infekcije, pogotovo zarazne, poput gripe ili prehlade.

Kurkuma djeluje i na bakterijske bolesti želuca i probavnog sustava. Ona je općenito odlična za probavni sustav te pomaže izbaciti toksine iz tijela, pa upravo zbog toga odlično djeluje i na imunitet. Ako želite uzimati kurkumu kako biste izliječili prehladu, gripu ili neki drugi upalni proces, najbolje je pomiješati je s medom. Ovaj pripravak popularno se zove Zlatni med.

Ulje divljeg origana

Ulje divljeg origana, dobiveno iz lišća divljeg origana, prije svega djeluje kao antioksidans, ali budući da sadrži i velike količine aktivnog spoja karvakrola, ima izrazito jako antibakterijsko djelovanje. Koristi se za liječenje respiratornih infekcija, kao što je upala nosne sluznice i sinusa te za običnu prehladu i kašalj. Osim toga, odlično je i za liječenje rana povezanih s infekcijom, ali i za liječenje mokraćnih infekcija, pogotovo onih povezanih s mjehurom. Ulje divljeg origana osim toga djeluje i na viruse i neke vrste gljivica.

Kadulja

Kadulja je poznata po svom antibakterijskom i antivirusnom djelovanju. Izrazito učinkovito smiruje upale, pogotovo usne šupljine, pa se ne koristi samo za liječenje upale grla, nego i za upalu desni. Čaj od kadulje najbolje je grgljati, a pije se vrlo oprezno jer u većim količinama može štetno djelovati na jetru. Osim čaja, može se koristiti i esencijalno ulje kadulje, koje se, kod liječenja respiratornih upala, može ukapati u parnu kupelj, pa se njome inhalirati.

Za ispiranje sluznice odličan je i hidrolat kadulje. Nešto je blaži od čaja, ali sadrži sve esencije kadulje i svu njenu ljekovitost. Budući da je posve prirodan proizvod, može se koristiti više puta dnevno, bez opasnosti od predoziranja. Proizvodi od kadulje mogu se upotrijebiti kada je infekcija tek na početku, pa tako spriječiti njeno širenje.

Osim navedenih prirodnih antibiotika, jako antibiotičko djelovanje ima i ekstrakt sjemenki grejpa, limun, zeleni čaj i voće i povrće bogato C vitaminom, kao što su nar, šipak, crvena paprika, kiseli kupus i citrusi, a u posljednje vrijeme sve je popularnije i koloidno srebro. Korištenjem nekih od ovih prirodnih antibiotika svoje ćete tijelo zaštititi od zaraze, bez da time ugrožavate imunitet ili jačate sojeve bakterija. Ponekad najbolji lijekovi doista dolaze iz prirode!