Naslovnica Posao Predstavnici prehrambene industrije otputovali na Expo

Predstavnici prehrambene industrije otputovali na Expo

Treća grupa bh. privrednika koja, uz paket podrške Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, predstavlja Bosnu i Hercegovinu na izložbi inovacija i poduzetništva Expo 2020 Dubai su predstavnici prehrambene industrije. Oni su danas otputovali za Dubai, gdje će boraviti do 20. februara.      

Expo tim BiH predstavnicima bh. prehrambene industrije u Dubaiju je organizirao susrete s predstavnicima poslovnih zajednica Maroka, Francuske, Latvije, Argentine, Kostarike, Malezije i Slovačke. Tada će moći razmijeniti iskustva s predstavnicima prehrembene industrije ovih zemalja, uspostaviti nove kontakte i potencijalnu saradnju. Također, upoznat će se s najnovijim trendovima u oblasti proizvodnje hrane u zemljama poznatim po kvalitetnoj prehrambenoj industriji.

Privrednici iz BiH tokom boravka na izložbi Expo imat će priliku i realizirati tzv. business to business (B2B) susrete s kompanijama koje su prethodno dogovorili putem platforme, odnosno B2B aplikacije, koja je sastavni dio paketa podrške Ministarstva privrede KS.

“Privrednici iz oblasti prehrambene industrije borave na izložbi Expo tokom sedmice hrane, u okviru koje se održava i centralni, godišnji forum ‘Gulf Food, na kojem će imati jedinstvenu priliku da se upoznaju s novim svjetskim trendovima koji podrazumijevaju online trgovinu hranom i pićem, novim agrotehnološkim otkrićima i dostignućima, kao i kulinarskim majstorstvima najvećih svjetskih imena kulinarstva. Prema najavama organizatora, sedmica hrane predstavlja pet dana neprekidnog učenja, otkrivanja i novih poslovnih pobjeda“, istakao je ministar privrede KS Adnan Delić.

Dodao je da je izuzetno zadovoljan što se organizacija predstavljanja BiH odvija prema planu i omogućava predstavnicima industrija da prisustvuju događajima bitnim za razvoj i unapređenje poslovanja.

Jedna od kompanija koja će predstavljati bh. prehrambenu industriju na Expou je i “MBA Centar”.  Njihovi predstavnici očekuju da će kontakti uspostavljeni na ovom događaju biti odskočna daska za njihovo daljnje širenje poslovanja, prije svega na tržišta zaljevskih zemalja, ali i  ostala međunarodna tržišta.

Osim “MBA Centra” u ovoj biznis grupi su sarajevske kompanije “Brovis”, “Akova group”, “Contendo”/”Igman Food” i “Ovako”, te “Corn Flips” i “Majevica” iz Srebrenika, “Menprom” iz Tuzle i “Balkan GT” iz Visokog.

Kako poručuju, u Dubaiju očekuju uspostavljanje novih poslovnih kontakata i širenje poslovnih mreža, ali i predstavljanje kvalitetnih bh. prehrambenih proizvoda i potencijala ove industrije.