Naslovnica Dobre priče Pomoć djeci s teškoćama i njihovim porodicama: Vlada KS počinje proces uspostave...

Pomoć djeci s teškoćama i njihovim porodicama: Vlada KS počinje proces uspostave sistema rane intervencije

Okrugli sto pod nazivom “Rana intervencija i podrška – uspostava sistemskog rješenja u Kantonu Sarajevo“ održan je jučer.

Između ostalih, ovom događaju su prisustvovale ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Ivana Prvulović, kao i predstavnici mnogih kantonalnih institucija.

Cilj okruglog stola je razmjena iskustava i uspostava sistemskog rješenja rane intervencije i podrške u Kantonu Sarajevo djeci s teškoćama i njihovim porodicama. Također, naglašena je važnost multisektorskog pristupa u pružanju rane podrške djeci i osnaživanju porodica.

okrugli_sto2.jpg

Ministrica Hota-Muminović je istakla da Vlada Kanton Sarajevo ulaže značajne napore i počinje proces uspostave sistema rane intervencije.

“Nažalost, ponekad su trenuci koje propustimo u pružanju podrške djetetu sa teškoćama i njegovoj porodici nenadoknadivi, a školske zajednice počinju pružati podršku djetetu u trenutku kada dijete ne postiže očekivane akademske rezultate. Nažalost, tema inkluzije u redovnim školama došla je na agendu prije teme rane intervencije, to je dato stanje, zatečeno stanje i sad trebamo popraviti taj jedan period prije formalnog uključivanja u redovne škole, da osnažimo i naše predškolske ustanove koji trebaju biti servisi u ovom smislu. Povećanje obuhvata djece koja pohađaju predškolske ustanove dovest će i do pružanja pravovremene stručne podrške djeci s teškoćama”, navela je ministrica Hota-Muminović.

Kako je dalje istakla, kada roditelji dobiju informaciju da njihovo dijete ima određeno razvojno odstupanje od očekivanog i teškoću postaju zabrinuti i zbunjeni, u takvom stanju neizvjesnosti i izloženosti stresnom događaju, nevjerici, nerijetko i sa osjećajem bespomoćnosti, roditelji ulaze u labirint različitih pristupa intervenciji. Zadatak profesionalaca i cjelokupnog sistema u tom momentu je osiguranje cjelokupne stručne, multisektorske i pravovremene podrške.

Nadalje, ministrica navodi da u cilju osiguranja kvalitetne i sveobuhvatne podrške djetetu sa teškoćama i njihovim porodicama programi rane intervencije moraju biti zasnovani na multisektorskom pristupu svih relevantnih resora, a ključna je saradnja i povezanost sektora zdravstva, socijalne zaštite i sektora obrazovanja. S obzirom, da su odgojno-obrazovne ustanove, nakon porodica vrlo važna mjesta socijalizacije obrazovni sektor treba biti ključan u koordinaciji usluga i karika u povezivanju ostalih resora u zajednici.

Ministrica Hota-Muminović  je istakla da Ministarstvo zdravstva, također, ima značajnu ulogu u ranom otkrivanju teškoća u razvoju, dijagnostici, praćenju psihofizičkog rasta i razvoja djeteta i adekvatne rane intervencije.

“Trebamo imati stručnjake posvećene poslu, koji znaju pratiti savremene tokove i pružiti pomoć i podršku djetetu”, zaključila je ministrica Hota-Muminović.

Ministrica Prvulović je iznijela stav da uspješni programi rane intervencije moraju biti usmjereni na potrebe porodice i imati sposobnost planiranja i koordinisanja usluga iz brojnih službi. Pozitivni ishodi razvoja mnogo ovise o ranoj identifikaciji i brzom uključivanju u provjerene programe rane intervencije.

“Danas najuspješnije prakse ukazuju na važnost učešća porodice u ranim interventnim programima. Kvalitetni programi rane intervencije trebali bi osigurati da porodica bude osposobljena prepoznati i shvatiti djetetove snage, sposobnosti i potrebe, da je upoznata sa svojim pravima i pravima djeteta, te da efikasno zagovara ta prava, da porodica ima dostupan sistem formalne i neformalne podrške, što uključuje podršku stručnjaka u jačanju socijalne mreže porodica djece sa teškoćama u razvoju i da ima pristup željenim uslugama i aktivnostima dostupnim u zajednici“, navela je ministrica Prvulović.

Sevdija Kujović, predsjednica Udruženja “Život sa Down sindromom FBiH”, kazala je da su osnaživanje porodica djece s teškoćama i nesmetan pristup potrebnoj stručnoj podršci od presudnog značaja za djetetov razvoj, ali i društvenu uključenost porodica.

“Stoga je ovo jedna od najboljih investicija u razvoj društva jednakih prilika za sve“, navela je Kujović.