Naslovnica Posao Općina Centar izdvojila 150.000 KM za podsticaje samozapošljavanja mladih

Općina Centar izdvojila 150.000 KM za podsticaje samozapošljavanja mladih

U Općini Centar upriličeno je potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih finansijskih sredstava za poticaj poduzetništva i samozapošljavanje mladih kroz start-up biznis.

U ime Općine Centar ugovore o dodjeli podsticajnih sredstava za 11 mladih poduzetnika sa područja ove lokalne zajednice je potpisao načelnik Srđan Mandić. – Kada vidim koliko su mladi zainteresovani da pokrenu vlastiti biznis i svom gradu i državi BiH to me raduje, jer vi ste mladi poduzetnici naša budućnost od čega zavisi naša ekonomska stabilnost. Danas ćemo potpisati ugovore u vrijednosti od 150.000 KM. Kako sam većinu života proveo u realnom sektoru tako želim i da vodim ovu Općinu gdje mi moramo biti na usluzi našim sugrađanima i funkcionisati kao svaka druga firma koja mora napraviti povoljne uslove za buduće investitore. Vi mladi ste dio toga i vi pravite put ka tome da se privatni sektor vrati tamo gdje mu je mjesto. Ovo je tek prvi korak u našoj saradnji i mi namjeravamo pratiti vaš rast i razvoj, kazao je načelnik Mandić prilikom potpisivanja ugovora.  

Današnjem potpisivanju ugovora su također prisustvovali vijećnik Denis Challenger i Melisa Lekić kao dio Komisije za sprovođenje postupaka javnog poziva za poticaj poduzetništva i samozapošljavanju mladih. 

-Zahvalni smo vam što ste odlučili da budete partneri sa Općinom Centar i razvijate svoje biznise na području vaše općine. Hvala vam što ste ostali u svojoj državi i hoćete da gradite svoju budućnost u ovoj državi a ne negdje vani. Općina Centar će vam pružiti potrebnu podršku kako bi vaši biznisi uspjeli na tržištu. S obzirom koliko je bitno da naše mlade na ovaj način zadržimo u ovoj državi odlučili smo da povećamo pojedinačne iznose do 30.000 KM za vaše biznise, kazao je Challenger.

Ugovore za pokretanje vlastitog biznisa u Centru potpisali su: Anda Šandal-Karić: Pet Hotel & Spa – 30.000 KM, Enisa Adrović: Majestic – 20.000 KM, Aida Lalić-Mehmedbašić: Psihološko savjetovanje Inaba – 10.000 KM, Irhad Ljuca: Hostel Milano-20.000 KM, Tarik Balta: Palačinkarnica Mickey Mouse – 10.000 KM, Zemir Bihorac: Šapica-18.000 KM, Nino Zeković: Pekara AN – 12.000 KM, Una Čardžić – Una Zona – 10.000 KM, Rijad Kadić: Apoteka Sunce – 10.000, Samra Kalajdžić: Grafički studio Nula – 5.450 KM i Elma Ligata-Bajić: Eko proizvodnja Ligi – 4.550 KM.

Ovom prilikom je najavljeno da će u drugoj polovini januara naredne godine u prostorijama Centra za izvrsnost u poduzetništvu (Avde Jabučice 52) biti otvoren biznis hub kao vrsta novog podsticaja mladima za pokretanje vlastitog biznisa. Današnjem potpisivanju ugovora također je prisustvovala i Neira Mlinarević, pomoćnica načelnika za privredu i lokalno-ekonomski razvoj Općine Centar.