Naslovnica Zdravlje Online predavanje: Prevencija karcinoma grlića maternice

Online predavanje: Prevencija karcinoma grlića maternice

Medicinska asocijacija BIMA organizuje online predavanje pod nazivom "Prevencija karcinoma grlića maternice" koje će se održati 18.01.2021. u 19:00 sati. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH karcinom grlića maternice drugi je najčešći oblik raka kod žena do 45 godina i treći vodeći uzrok smrti od karcinoma (odmah iza karcinoma dojke i pluća) kod žena diljem svijeta.

Medicinska asocijacija BIMA organizuje online predavanje pod nazivom “Prevencija karcinoma grlića maternice” koje će se održati 18.01.2021. u 19:00 sati. Ovo predavanje je jedna od aktivnosti koju je BIMA organizovala povodom Svjetske sedmice podizanja svijesti o karcinomu grlića maternice, a predavanje će održati specijalista ginekologije i akušerstva, dr. Amela Hodža.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH karcinom grlića maternice drugi je najčešći oblik raka kod žena do 45 godina i treći vodeći uzrok smrti od karcinoma (odmah iza karcinoma dojke i pluća) kod žena diljem svijeta. Svake se godine dijagnosticira gotovo 500.000 novih slučajeva invazivnog karcinoma grlića maternice, a više od 250.000 žena svake godine umire od ove bolesti.

Procjenjuje se da se u BIH svaki dan jednoj ženi dijagnosticira karcinom grlića maternice, a svaki treći dan od te zloćudne bolesti umre jedna žena. Ova statistika kazuje kako moramo iskoristiti svaki način da se uključimo u borbu protiv ove opake bolesti. Ovaj karcinom i danas odnosi jako puno života, te smanjuje kvalitet života mnogih žena, a time i porodica. Zbog toga je BIMA organizovala kampanju koja za cilj ima podizanje svjesnosti i edukaciju o ovom karcinomu.

Predavanje će se prenositi putem zoom platforme i putem live fb prijenosa na  gdje možete i pratiti sve informacije vezane za najavu i održavanje predavanja. Za sve one koje budu spriječene prisustvovati predavanju, isto će biti snimljeno i postavljeno na društvenim mrežama. U toku predavanja će biti organizovano darivanje učesnica predavanja te će biti podijeljeni preparati za regeneraciju promjena na grliću maternice za 35 žena iz BiH koje prve pristupe fb live predavanju. To je dodatni način da se žene motivišu da prisustvuju predavanju koje im može promijeniti život.

BIMA je nevladino, neprofitabilno udruženje medicinskih radnika koja se bavi pružanjem zdravstvene zaštite zdravstveno neosiguranom stanovništvu, uglavnom izbjeglicama – povratnicima na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, ali i ljudima izvan zemlje za vrijeme prirodnih i drugih katastrofa. 

Na web stranici www.bima.ba možete pročitati vrlo korisne članke o samom karcinomu, te lične ispovijesti žena koja su ispričale svoja iskustva. Također posjetite  stranicu ili Istragram profil kako biste pratili sve BIMINE aktivnosti.

Koordinatorica PR tima, dr. Safija Softić-Namas navodi: „Pozivamo sve žene da povedu računa o svom zdravlju. Na svu sreću, ovaj karcinom je moguće u potpunosti prevenirati, a upravo o tome možete sve čuti na predavanju.“

Sačuvajte termin za predavanje. Sačuvajte svoje zdravlje!