Naslovnica Istaknuto Obnovimo bosanskohercegovačke šume zajedno – Keep Planting

Obnovimo bosanskohercegovačke šume zajedno – Keep Planting

Johnnie Walker, najprodavaniji brend škotskog viskija na svijetu, sadi 15.000 sadnica crnog bora u selu Homolje kod Konjica u Bosni i Hercegovini kako bi pomogao u obnovi područja teško pogođenog nedavnim šumskim požarima.

Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova s ​​kojima se čovječanstvo suočava, a svjedoci smo njihovog razornog utjecaja diljem svijeta. Prošlu godinu obilježili su temperaturni rekordi i dugotrajne suše, a mora i oceani se sve više zagrijavaju. Brojna istraživanja predviđaju da će se trend porasta temperatura nastaviti, stvarajući uvjete pogodne za izbijanje požara, povećavajući rizik od njihovog nekontroliranog širenja, ali i rizik duže požarne sezone.

Prethodna, 2022. godina bila je rekordna po šumskim požarima, a do kraja augusta u zemljama Europske unije izgorjelo je više od 700.000 hektara šume. I u Bosni i Hercegovini zabilježeni su brojni šumski požari koji su uništili desetke hektara šume.

Borba protiv klimatskih promjena i njihovih negativnih efekata već je započela, ali za ostvarenje održive budućnosti kao krajnjeg cilja ove borbe, neophodan je dosljedan angažman svih nas.

Johnnie Walker razumije da neaktivnost nije opcija i poduzima aktivne korake kako bi pomogao obnoviti resurse našeg planeta i smanjiti njegov ugljični otisak. Značajan doprinos tome je i sadnja više od 389.000 stabala diljem domovine Johnnie Walkera, Škotske, s planovima da se do 2025. posadi ukupno milion stabala. Kako bi ostvario pozitivan utjecaj u svim zemljama u kojima posluje, Johnnie Walker pokrenuo je inicijativu za sadnju 15.000 sadnica crnog bora u selu Homolje kod Konjica u Bosni i Hercegovini, gdje su požari prethodnih godina uništili velike šumske površine sa stablima koja su bila starija od 70 godina.

Poznato je da Johnnie Walker ne voli sam šetati, stoga poziva sve zainteresirane, punoljetne građane Bosne i Hercegovine da se pridruže akciji pošumljavanja. Sve što je potrebno je posjetiti web stranicu www.keepplanting.ba, odgovoriti na nekoliko pitanja, pri tome možda naučite nešto novo o klimatskim promjenama, te date saglasnost da Johnnie Walker u vaše ime posadi sadnicu crnog bora.

Ovaj je program u skladu s Inicijativom sljedećih koraka Johnnie Walkera za postizanje nulte neto proizvodnje ugljika uz 100% obnovljive izvore energije do 2030. godine, pionirsku održivost od stakla do zrna kroz hrabre inovacije i zaštitu prirodnih krajolika kroz obnovu diljem svijeta.

Bosna i Hercegovina je izuzetno bogata biljnim i životinjskim svijetom te prirodnim resursima koji zaslužuju aktivan i sveobuhvatan pristup njegovom očuvanju za buduće generacije.

Čuvajmo prirodu. Keep Planting!