Naslovnica Zdravlje Njeno veličanstvo ZOVA

Njeno veličanstvo ZOVA

Zova spada među najstarije i najljekovitije biljke u Evropi, a Hipokrat je govorio da cvijet zove može da zamijeni sve lijekove.

Koristili su je za liječenje žutice, upala, problema sa varenjem, gripe, ženskih bolesti…

Zova je i lijek za sve vrste kašlja, a doprinosi i zdravlju bubrega. Čisti organizam i podiže imunitet. Cvjetovi zove su bogati glikozidima, taninima, karotenima, vitaminom C. Pretpostavlja se da su flavonoidi koje sadrži zova, odgovorni za većinu njenih ljekovitih svojstava, jer su to moćni antioksidansi koji štite naše ćelije.

Ima laksativno dejstvo, što je čini odličnim saveznikom ukoliko želite da ubrzate dijetu ili imate višak tečnosti u organizmu.

Zova naslovna

Zova se koristi i u kremama protiv pjega i mrlja na koži, a često se nalazi u kremama protiv akni.

Kažu da je ova biljka čudo, a cvijeta baš sada. Svi dijelovi zove su ljekoviti, ali se najčešće koriste cvjetovi i bobice. Bere se krajem aprila i tokom cijelog maja, još uvijek je ima pa iskoristite ovo vrijeme i obezbjedite sebi zovu koju ćete koristi za pripremanje sirupa, soka, čaja, meda, likera i džema.

Plodovi zove (bobice) beru se kada su potpuno zreli, jer su nezreli plodovi otrovni. Zreo plod sadrži flavonoide, tanine, antocijane i tragove etarskog ulja. Bogat je šećerima, voćnim kiselinama i vitaminom C. Pretpostavlja se da su flavonoidi koje sadrži zova odgovorni za većinu njenih ljekovitih svojstava.

ČAJ OD ZOVE 

Kažu da je ovaj čaj odličan ako ste prehlađeni, imate gripu, kao sredstvo za čišćenje krvi… Također ukoliko imate probleme sa varenjem, napravite sebi čaj od zove. Čaj od zove se pokazao kao jedan od najboljih napitaka u vremenu pandemije COVID-19.

SOK OD ZOVE

Deset cvjetova zove (opranih i prosušenih) prelijte hladnom vodom, oko litar i po. Ostavite da prenoći, a sutradan izvadite cvjetove i procijedite sok u stakleni bokal. Dodajte sok od jednog cijelog limuna i šećer po ukusu. Ovaj sok ne može dugo da stoji, najbolje je da se popije odmah.

SIRUP OD ZOVE

Potrebno je 2 kg šećera, 5 l vode, 30 gr limuntosa, jedan limun i oko 40 cvjetova zove.

Priprema se na slijedeći način: Otopite šećer u limuntosu i dvije litre vode. Skinite sa šporeta i dodajte ostatak vode. Time prelijte cvjetove zove i dodajte opran i na kriške isječen limun, zajedno sa korom. Poklopite i ostavite na tamnom mjestu, na sobnoj temperaturi jedan dan. Izvadite cvjetove i limun, a zatim procijedite sirup. Sirup sipajte u čiste staklene flaše. Rok trajanja je oko sedam dana, ali ako želite da imate ovaj sirup tokom cijele godine, sipajte ga u plastične flaše i držite u zamrzivaču.

INFUZIJA I RASTVOR
Za liječenje bronhitisa, rubeole, reumatizma, kostobolje, posebno se preporučuje infuzija od zove.  Priprema se tako što se jedna kašika cvjetova stavi u 250 mililitara vrele vode, da odstoji tri minuta. Zatim se piju tri šolje, zaslađene medom, ovog napitka dnevno, i to uvijek poslije jela.
Za infekcije očiju i upale nosne sluznice, preporučuje se rastvor napravljen od cvjetova zove.

9973

Rastvor se sprema tako što se 50 grama cvjetova kuha tri minuta u litar vode, a zatim ostavi da odstoji deset minuta. Nakon toga se rastvor procijedi i ispiraju oči i nozdrve više puta u toku dana.

 Iskoristite vikend i požurite dok je još ima. Vrijeme je da pronađete drvo zove koje je udaljeno od zagađenja i uberete cvjetove, pa od njih napravite ljekoviti sok ili čaj i uživate u čarobnom osvježenju od zove.