Naslovnica Zdravlje NESANICA: Kako kroz ishranu riješiti poremećaj spavanja

NESANICA: Kako kroz ishranu riješiti poremećaj spavanja

Pixabay/Claudio_Scott

Nesanica spada u uobičajeni poremećaj spavanja. Uključuje teškoće kod samog usnivanja, spavanja te ponovnog sna nakon naglog buđenja. Najčešće se radi o samo privremenoj nesanici koja je nastala zbog stresa, obilnog obroka, previše kofeina itd. Ukoliko nesanica traje duže od mjesec dana već tada se ubraja u hroničnu i zahtjeva profesionalnu pomoć. Ukoliko spadate u ovu prvu skupinu koja se tek od nedavno bori sa nesanicom donosimo vam par savjeta kako kroz ishranu možete olakšati svoje tegobe.

Nakon napornog dana svima je potreban san. Međutim, često se zna desiti da bez obzira na to šta uradili ne možete da utonete u san. Mnogo je razloga zašto i trebate preispitati svoje postupke da bi otkrili uzrok nesanice. Jedan od najčešćih razloga je prejedanje ili konzumiranje teške hrane koja vašem ogranizmu ne govori da je vrijeme za san.

Loše životne navike mogu dovesti do potpunog poremećaja spavanja pa iz tog razloga morate povesti računa o svojoj ishrani. Postoje namirnice i obroci koji vam mogu pomoći da lakše zaspete i spremite vaš organizam za novi radni dan.

Med

Još od vremena starog Egipta med slovi za jedan od najvažnijih lijekova koje nam je podarila priroda. Ukoliko ste osjetili prve poremećaje spavanja, kašika meda u mlakoj vodi ili mlijeku će pobijediti vašu nesanicu. Možete je uzeti tik pred spavanje ili nakon lagane večere.

Čaj od kamilice

Ovaj čaj je jedan od najrasprostranjenijih u svijetu. Inače je poznat kao čaj za smirenje. Kako kada su u pitanju upale u organizmu tako i za poboljšane psihičke funkcije. Stručnjaci tvrde, za smirujući učinak kamilice zaslužan je flavonid koji se naziva apigenin. Također, kamilica podiže razinu glicina u tijelu. To je aminokiselina koja opušta živce i mišiće pa na taj način direktno utiče na nesanicu i depresiju. Jedna šoljica pred spavanje je dovoljna da zagrije vaše tijelo i pripremi vas za san.

Mlijeko

Sigurno su vam majke često govorile da jedna čaša mlijeka pomaže da lakše sanjate. Mlijeko se često spominje u medicini, nekada sa lošim konotacijama, ali kada je u pitanju miran san vjeruje se da je mlijeko čudotvorno. Razlog zašto toplo mlijeko pomaže leži u tome da kada je toplo, mlijeko ispušta aminokiseline koje potiču proizvodnju hormona koji su potrebni za miran san. Zagrijano mlijeko u kombinaciji sa medom je dobitna kombinacija.

Puretina

Da bi vaše tijelo prepoznalo da je vrijeme za san i da ste završili svoje aktivnosti bitno je da vaša večera ne bude obilna. Teški i masni obroci će samo podstaći vaš organizam da se bori i traži od vas da se pokrenete. Lagana večera koja se sastoji od puretine i povrća je idealan obrok za kraj dana. Možda zvuči nevjerovatno, ali oko 100 grama puretine sadrži 100% od preporučene dnevne vrijednosti triptofana. Istraživanja su pokazala da osobe, koje pate od nesanice, pate od manjka triptofana u tijelu koji je esencijalna aminokiselina za proizvodnju seratonina koji nam pomaže da utonemo u san. 

Topla kupka ili lagani obrok prije spavanja mogu vam pomoći u pripremi za san. Izbjegavajte “pokušaje” spavanja jer što se više trudite zaspati više ćete biti budni. Hranite se zdravo, budite aktivni i san je neizbježan.