Naslovnica Istaknuto Najava projekta MOVEMBER u organizaciji Udruženja oboljelih od raka prostate FBiH: Podizanje svjesnosti...

Najava projekta MOVEMBER u organizaciji Udruženja oboljelih od raka prostate FBiH: Podizanje svjesnosti kod muške populacije o raku prostate!

Udruženje oboljelih od raka prostate Federacije Bosne i Hercegovine formirano je 12. oktobra 2022.godine sa osnovnim ciljem instucionalne brige o muškoj populaciji koja ima problem sa rakom prostate i rakom testisa u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Razlog osnivanja ovog udruženja je povećana incidenca raka prostate kao i nedostatak prevencije i skrining programa od strane izvršne vlasti koja se brije o javnom zdravlju stanovništva. Cijela briga i skrb od ove bolesti spala je na medicinsko osoblje kao i zdravstvene profesionalce Urologe i Onkologe.

UORP za sada broj 50 članova udruženja s tim da se broj članova uvećava. U saradnji sa urolozima i onkolozima intenzivno rade na povećanju broja članova.

U najavi je projekat MOVEMBER u organizaciji Udruženja oboljelih od raka prostate FBiH sa ciljem podizanje svjesnosti kod muške populacije o raku prostate!

“Ovim projektom smo htjeli skrenuti pažnju javnosti na ovaj zdravstveni problem muške populacije. Smatramo da svojim proaktivnim radom, aktivnostima baziranim na promoviranju zdravih stilova života, redovnim pregledima doprinesemo ranom otkrivanju raka prostate. U mjesecu novembru bi organizirali manifestaciju koja bi promovirala podizanje svjesnosti muškaraca o raku prostate po nazivom MOVEMBER. Ovo je naš doprinos globalnoj akciji koja podrazumijeva aktivnosti u preko 20 zemalja isključivo o raku prostate, posebno zbog činjenice da je WHO proglasila 2023.g., godinu borbe protiv raka prostate.”- istakao je Sead Sefić, Predsjednik Udruženja oboljelih od raka prostate Federacije Bosne i Hercegovine.

Za više informacija o Udruženju UORP i projektu MOVEMBER posjetite web stranicu Udruženja UORP.

Svaki vid pomoći i podrške za realizaciju ovog projekta koji će trajati mjesec dana je dobrodošao, bilo da se radi o medijskoj podršci ili u vidu donacije lijekova ili novca. Ovim putem pozivamo sve društveno odgovorne kompanije, kao i pojedince da podrže projekat i na taj način doprinesu podizanju svjesnosti kod muške populacije o raku prostate!

Ukoliko se odlučite da finansijski podržite kampanju o prevenciji i ranom otkrivanju raka prostate „MOVEMBER“, uplate možete izvršiti na transakcijski računa Udruženja UORP broj: 1028720000006959 Union banka.