Naslovnica Posao MKF Lider obilježava 20 godina uspješnog rada

MKF Lider obilježava 20 godina uspješnog rada

Lider, koji je osnovan 2002. godine, danas posluje u 59 općina u šest kantona u Federaciji BiH, s mrežom koja se sastoji od sedam poslovnica i 15 terenskih ureda raspoređenih u ključnim općinama.

U fokusu poslovanja ove mikrokreditne fondacije su mali privrednici, poljoprivrednici i stanovništvo s niskim prihodima kojima pružaju podršku najviše kvalitete i sa dosta dodatnih beneficija.

Danas Lider surađuje sa 7.770 klijenata, a u proteklih 20 godina, plasirano je 76.400 kredita u iznosu od 242 miliona KM, od toga 119 miliona KM je izdvojeno za male biznise, zatim 83 milion za poboljšanje uslova stanovanja građana, te 8,9 miliona KM mjera za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica COVID-19…

“Portfolio MKF Lider iznosi preko 26 miliona KM, a ono što je bitno naglasiti je da 25% Liderovog portfolija čini kategorija mladih (18 – 30 godina) na što smo posebno ponosni”, kazao je direktor MKF Lider Džavid Sejfović i dodao da je Lider u 2021. godini podržao 2.300 malih poduzetnika i poljoprivrednika kreditima u ukupnom iznosu od 10,5 miliona KM.

Također je bitan podatak da je Lider kroz svoje kreditne linije održao preko 38.000 radnih mjesta, a pomogli su i u kreiranju skoro 11.000 novih radnih mjesta.

Veoma važan segment u poslovanju Lidera su i nefinansijske usluge, tako su do sada implementirali brojne projekte za male biznise poput online edukacija, mentorstva, međusobnog uvezivanja, besplatne promocije i dr. Nedavno su pokrenuli i prvu online platformu za obrtnike Pravi lider gdje potpuno besplatno mogu reklamirati svoje usluge i proizvode, educirati se, povezivati i informisati.

“Veoma vodimo računa o stalnom unaprijeđivanju našeg poslovanja, a sve u svrhu pružanja što bolje i efikasnije usluge našim klijentima. Tako smo nedavno investirali u veliki projekat uvođenja novog informacionog sistema koji će uveliko unaprijediti naše poslovne procese i olakšati rad kompletnom osoblju”, kazao je Sejfović ističući da je menadžment Lidera posebno ponosan na nefinansijske usluge.

Lider u ovom segmentu radi dosta edukativnih i informativnih projekata s ciljem podizanja svijesti stanovništva o energetskoj efikasnosti i zaštiti okoline, poput finansiranja projekata energetske efikasnosti, kojim će njihovi klijenti ostvariti uštede energije i dodatni komfor u svojim domovima.

“Imamo dosta edukativnih, promotivnih i interaktivnih aktivnosti u koje se naši klijenti, poduzetnici i poljoprivrednici rado uključuju, a jedan od takvih projekata je i online platforma za male privrednike Pravi lider koja im može uveliko unaprijediti posao”, rekao je Sejfović.

Za 20 godina svog postojanja Lider se suočavao s mnogim izazovima koje su uspješno prevazilazili.

“Za nas, kao i za većinu privrednika, poseban izazov je bila pandemija. To je bio veoma izazovan period u smislu organizacije posla i života. Lider je uspješno premašio sve novonastale situacije provodeći svoju strategiju brzog prilagođavanja, implementirajući inovacije u poslovanju, nove projekte podrške i plasirajući prilagođene finansijske proizvode”, naveo je Sejfović.

Džavid Sejfović, direktor MKF Lider
Džavid Sejfović, direktor MKF Lider

U sklopu obilježavanja jubileja 20 godina uspješnog poslovanja Lider je za ovu godinu pripremio mnoge aktivnosti i akcije kojima će zasigurno obradovati kako svoje klijente, tako i poslovne partnere i lokalne zajednice u kojima posluju.