Naslovnica Zdravlje Loša prehrana, genetika, stres, trudnoća i menopauza kao faktori koji dovode do...

Loša prehrana, genetika, stres, trudnoća i menopauza kao faktori koji dovode do bolesti štitnjače

Štitna žlijezda ili štitnjača jedna je od najvećih endokrinih žlijezda  u našem tijelu. Smještena je u obliku leptira, u donjem dijelu vrata, ispod štitne hrskavice ili poznatije kao Adamove jabučice.

Problemi sa štitnjačom mogu biti od malih povećanja štitnjače, koji ne zahtijevaju tretman, pa sve do tumora opasnih po život. Bolesti štitnjače pogađaju milione ljudi u svijetu, uzrok su značajnih poremećaja zdravstvenog stanja, smanjuju kvalitetu života, te utiču na svakodnevni život i aktivnosti pojedinca. Faktori koji dovode do bolesti štitnjače su loša prehrana, genetika, stres, trudnoća i menopauza. Od svih bolesti štitnjače češće obolijevaju žene, većinom u dobi od 20 do 40 godina.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu je dvije milijarde oboljelih od nekog poremećaja štitnjače, a od toga njih 20% čini stanovništvo Evrope. Često su udružene sa drugim bolestima žlijezda s unutrašnjim lučenjem i autoimunim bolestima, srčanim bolestima, problemima u trudnoći, depresijom, stresom, aneksioznošću itd.

Prevencija nastanka bolesti štitnjače

Prevencija i rana dijagnostika kod bolesti štitnjače su najvažnije. Veoma je bitno voditi zdrav način života i prilagoditi se zdravim životnim navikama kako biste izbjegli kako većinu bolesti i oboljenja, tako i bolesti štitne žlijezde. Edukacija je veoma dobar korak.

Educirajte se i naučite kako sami možete pregledati štitnjaču, kada tražiti savjet od ljekara, kako prilagoditi ishranu i tjelenu aktivnosti i nositi se sa stresom, a sve u cilju preveniranja nastanka bolesti štitnjače.

Dobrom edukacijom koju mogu pružiti zdravstveni radnici i primjenom njihovih savjeta znatno možete umanjiti mogućnost nastanka velikog broja bolesti, a samim tim i bolesti štitne žlijezde. Od velike važnosti je da ste redovno aktivni, jer je tjelesna aktivnost posebno važna ako patite od hipotireoze. Vježbanje je neophodno za ubrzavanje metabolizma i preporučuje se svakodnevno vježbanje minimalno pola sata. Time ćete pored ubrzanja metabolizma smanjiti i pritisak na štitnu žlijezdu i ojačati imuni sistem. Pored toga, bitno je izbjegavati stresne situacije.

Stres kao okidač

Poznato je da je stres glavni faktor koji doprinosi razvoju bolesti štitnjače. Dugotrajna izloženost ubrzanom tempu života i negativnim stresnim situacijama može dovesti do sindroma sagorijevanja. Veoma je važno naučiti upravljati stresnim situacijama i nositi se sa njima.