Naslovnica Istaknuto Ljubitelji žilavke, o kojoj je pisao i nobelovac Ivo Andrić, okupljaju se...

Ljubitelji žilavke, o kojoj je pisao i nobelovac Ivo Andrić, okupljaju se 17. augusta u Trebinju

O porijeklu imena žilavka teško je dati tačan odgovor.

Pretpostavka je da njeno ime simbolizira fine žilice koje se naziru u doba pune zrelosti grožđa u bobici kroz njenu debelu, ali prozirnu kožicu.

Vino žilavka svako doživljava na svoj način. Ono privlači ljubitelje dobre kapljice svojom posebnošću i osebujnošću, specifičnim mirisom, zaobljenošću, snagom karakterističnom za južna vina.

Žilavka nosi pečat Hercegovine.

Divna kristalno čista zelenkasto žuta boja, specifična aroma, skladan odnos alkohola i kiselina, bogat ekstrakt – izdvajaju žilavku iznad drugih vina.

– A ta žilavka višestruko plaća pažnju koju joj čovjek ukazuje. I to brzo i moćno, tako da uskoro ne primjećuješ ništa drugo ni u sebi ni oko sebe do njene zlatne, zelene vidike, sa slutnjom plavog i velikog južnog neba u daljini i povorku obećanja od kojih se blažen osmjeh javlja na licu. Dragocjeno vino tvrdog, suhog, a blagoslovljenog kraja kao da čovjek pije smijeh i pjesmu i samo osmijehom i pjesmom pozdravlja svijet oko sebe – napisao je nobelovac Ivo Andrić o žilavci u svom djelu “Omer-paša Latas”.

Ljubitelji Žilavke često citiraju Andrića, a sretni su da će i ove godine u Trebinju u četvrtak, 17. augusta, od 19 sati u Vinskoj Galeriji Vukoje biti održan “Sedmi salon žilavke”.

Prošlogodišnji “Salon” posjetilo je više od 850 posjetilaca koji su imali priliku da degustiraju žilavke Hercegovina produkta, Hepoka, Vino Milas, Podruma Ostojić, Podruma Vilinka, Carskih vina, Podruma Begić,  Podruma manastira Tvrdoš, Vinarije Marijanović, Podruma Andrija, Podruma Aćimović, Rubisa, Vinograda Nuić, Vinarije Anđušić, Vinarije Brkić, Vina Majić, Podruma Delić, Vinarije Sekulović, Vinarije Domano, Vinarije Dabić, Vinarije Škegro, Vinarije Čitluk, Vinarije Anđelić i Podruma Vukoje 1982.

– Imamo težak zadatak da nadmašimo prošlogodišnju manifestaciju. “Sedmom salonu žilavke” prisustvovat će isti proizvođači vina koji će sa gostima i kolegama degustirati svoje žilavke i  predstaviti svoje nove etikete iza kojih se krije čista žilavka ili kupaža u kojoj se nalazi minimalno 50% žilavke. Vinare će pratiti i proizvođači sira, pršuta i drugih tipičnih i tradicionalnih proizvoda iz Hercegovine. Na ovogodišnjem “Salonu” će se, po prvi put, posebno prezentovati i maslinarstvo Hercegovine, pa je najavljeno prisustvo svih većih proizvođača maslinovog ulja iz ovog dijela Bosne i Hercegovine – kaže  Radovan Vukoja, jedan od najboljih i najznačajnijih proizvođača vina ne samo u Bosni i Hercegovini nego u regionu.