Naslovnica Zdravlje Lješnjaci: zašto ih trebamo jesti?

Lješnjaci: zašto ih trebamo jesti?

pixabay/_Alicja_

Zahvaljujući visokoj količini vitamina E, konzumacija lješnjaka pomaže kao antioksidans u borbi protiv slobodnih radikala. Sadrži i omega-3-masne kiseline koje smanjuju štetan LDL holesterol.

Lješnjak je plod grmolike sredozemne biljke lijeske, rasprostranjene po Europi i Zapadnoj Aziji. Najveći svjetski proizvođač lješnjaka je Turska, a slijedi Italija. Zahvaljujući svojem slatkastom okusu, lješnjaci su zastupljeni u mnogim prehrambenim proizvodima i slasticama.

Bogati su fitosterolima koji imaju sposobnost sprječavanja kardiovaskularnih bolesti i tumora. Sadrže oleinsku kiselinu koja pomaže poboljšanju pamćenja te folnu kiselinu neophodnu trudnicama.

Energetske vrijednosti u 100gmastiproteinivlakna
628 kcal61 g (11 g zasićene)15 g10 g

Lješnjaci, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu, pomažu u:
• sprječavanju kardiovaskularnih bolesti
• smanjivanju rizika od nastanka tumora
• borbi protiv slobodnih radikala
• poboljšavanju pamćenja i mentalnih sposobnosti
• smanjivanju lošeg kolesterola
• jačanju imuniteta
• zdravom razvoju fetusa

Ipak, s obzirom na visoku kalorijsku vrijednost, njihovu konzumaciju treba ograničiti.