Zahvaljujući visokoj količini vitamina E, konzumacija lješnjaka pomaže kao antioksidans u borbi protiv slobodnih radikala. Sadrži i omega-3-masne kiseline koje smanjuju štetan LDL holesterol.
Lješnjak je plod grmolike sredozemne biljke lijeske, rasprostranjene po Europi i Zapadnoj Aziji. Najveći svjetski proizvođač lješnjaka je Turska, a slijedi Italija. Zahvaljujući svojem slatkastom okusu, lješnjaci su zastupljeni u mnogim prehrambenim proizvodima i slasticama.
Bogati su fitosterolima koji imaju sposobnost sprječavanja kardiovaskularnih bolesti i tumora. Sadrže oleinsku kiselinu koja pomaže poboljšanju pamćenja te folnu kiselinu neophodnu trudnicama.
Energetske vrijednosti u 100g | masti | proteini | vlakna |
628 kcal | 61 g (11 g zasićene) | 15 g | 10 g |
Lješnjaci, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu, pomažu u:
• sprječavanju kardiovaskularnih bolesti
• smanjivanju rizika od nastanka tumora
• borbi protiv slobodnih radikala
• poboljšavanju pamćenja i mentalnih sposobnosti
• smanjivanju lošeg kolesterola
• jačanju imuniteta
• zdravom razvoju fetusa
Ipak, s obzirom na visoku kalorijsku vrijednost, njihovu konzumaciju treba ograničiti.