Naslovnica Dobre priče Lansirana donatorska kampanja “Očistimo grad za jedan dan”: Za čišću Zenicu potrebno...

Lansirana donatorska kampanja “Očistimo grad za jedan dan”: Za čišću Zenicu potrebno 10.000 CHF

i-dijaspora, putem wemakeit platforme, s današnjim danom pokrenula je Crowdfunding kampanju u kojoj je, za potrebe čišćenja i uljepšavanja Zenice, potrebno svega 10.000 CHF. Kampanja će trajati narednih 25 dana, a svim donatorima predstavnici i-dijaspore prikladno će se zahvaliti.
U čišćenju Zenice, ukoliko se za to osiguraju uslovi, učestvovat će čak 600 volontera i aktivista, uz direktnu podršku bosanskohercegovačke dijaspore.

Šta nas je motivisalo?
Nažalost, porazni podaci koji ukazuju na to da samo na području grada postoji preko 240 registriranih divljih deponija, dok je, prema podacima Agencije za vodno područje rijeke Save, Zeničko-dobojski kanton preplavljen sa čak 400 ilegalnih deponija. Svjesni posljedica koje ilegalne deponije mogu imati na zdravlje stanovništva, ali i na pitku vodu te na cjelokupnu eko – turističku sliku grada, odlučili smo djelovati! Projekat „Očistimo grad za jedan dan“ ima za cilj rješavanje ekološkog problema, podizanje ekološke svijesti stanovništva i omogućavanje “uplitanja” dijaspore u kreiranje bolje budućnosti za sve nas.

Plan aktivnosti
Za početak, planiramo kreirati organizacione odbore po regijama, nakon čega je na redu čišćenje najugroženijih gradskih i prigradskih zona. Tako, npr. planiramo očistiti gradske ulice i naselja, obale rijeka, potoke i kvartove, parkove, dijelove magistralnog i regionalnog puta, te brojna sela.

S ovom aktivnošću startali bismo 22. augusta tekuće godine u 8 sati ujutro, te bismo radove trebali privesti kraju do 13:00h, nakon čega bismo prikupljeni otpad odvezli na regionalnu deponiju Mošćanica.

U popodnevnim satima usmjerili bismo se na čišćenje i uređenje poznatog zeničkog izletišta Smetovi, gdje bismo prisustvovali i ceremoniji otvaranja fontane. Tada planiramo postaviti table sa upozorenjima i ploče sa kreativnim porukama, te upriličiti i prigodno druženje sa Zeničanima i zeničkom dijasporom. Druženje ćemo svakako začiniti dodjelom priznanja donatorima i aktivistima, ali i turnirom u futsalu. Bit će ovo idealna prilika i da, prvi put, organiziramo uživo “Zenica Meetup”.

Kao što je prethodno navedeno, troškovi ove zajedničke akivnosti iznosili bi 10.000 CHF.

Ukoliko želite podržati naš rad, Zeničane i zeničku dijasporu koja želi svom gradu pokloniti, prije svega, čistoću i zdraviju okolinu, donirajte koliko možete i želite putem ovog linka. Unaprijed vam se zahvaljujemo.

Na navedenom linku pronaći ćete detaljnije informacije u vezi sa projektom “Očistimo grad za jedan dan”.

www.i-platform.ch/bhs