Naslovnica Posao Kutak zdravlja u srcu Baščaršije: Pokrenut još jedan biznis zahvaljujući finansijskoj podršci...

Kutak zdravlja u srcu Baščaršije: Pokrenut još jedan biznis zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Stari Grad

U ulici Ćurčiluk, u srcu Starog Grada, otvoren je još jedan biznis zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Stari Grad i projektu sufinansiranja poslovnih ideja mladih ljudi. Andrea Mirković je u augustu sa općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem potpisala ugovor o dodjeli sredstava za pokretanje startup biznisa, odnosno za poticaj preduzetništvu i samozapošljavanju mladih. Ova mlada djevojka se prijavila na konkurs sa idejom o proizvodnji i prodaji zdravih sokova, a sada je svoju ideju realizovala i pokrenula vlastiti biznis.

Andrea se na pokretanje vlastitog biznisa odlučila nakon što je zbog posljedica pandemije izazvane korona virusom izgubila posao. Kako kaže, to joj je bio podstrek da počne razmišljati o samostalnom radu, a zbog korone je i sama promijenila ishranu i počela da se zdravo hrani.

„Na ideju da se počnem baviti ovim poslom sam došla nakon pojave korona virusa usljed čega sam se trudila da promijenim svoju ishranu, da ojačam imunitet i unosim zdravo voće i povrće u svoj organizam. Onda sam došla na ideju i da svojim sugrađanima ponudim mjesto gdje će moći to da kupe“, ispričala nam je Andrea koju smo posjetili u njenoj radnji.

Novac koji je dobila od Općine Stari Grad iskoristila je za registrovanje obrta, kupovinu materijala za rad, kao i adaptaciju prostora koji je također dobila u zakup od Općine Stari Grad.

„Puno mi znači podrška Općine Stari Grad i načelnika Hadžibajrića, jer bez toga ne bih mogla ništa s obzirom na to da sam ostala bez posla i nisam imala nikakvu ušteđevinu da bih sama mogla da pokrenem biznis. Od Općine sam dobila i poslovni prostor što mi je dodatno olakšalo početak rada i na tome sam zaista zahvalna načelniku Hadžibajriću koji pomaže mlade ljude poput mene“, istakla je Andrea.

„Smutihana“, kako se zove Andrein zdravi kutak je počeo sa radom prije dvije sedmice i već prima svoje goste koji uživaju u zdravim napicima, orašastim plodovima, zdravom doručku, a također u ponudi imaju izdrave eurokreme, puter i mnoge druge proizvode od voća i povrća i orašastih plodova. Kada se uđe u Smutihanu osjeća se toplina i dobrodošlica koju ova mlada djevojka svojim pozitivinim stavom i osmijehom poklanja svakom klijentu.

Ono što je posebno zanimljivo i nesvakidašnje jeste da je „Smutihana“ i pet friendly mjesto, što je obradovalo i privuklo mnoge vlasnike kućnih ljubimaca s obzirom na to da je u Sarajevu malo takvih objekata.

Objekat je otvoren svakim radnim danom od 08,00 do 20,00 sati, a vikendom od 10,00 do 18,00 sati.

Općina Stari Grad predvođena načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem dugi niz godina pruža podršku mladim ljudima da realizuju svoje poslovne ideje i pokrenu vlastite biznise. Od 2016. godine do danas Općina Stari Grad je samostalno i u saradnji s partnerima obezbijedila više od tri miliona maraka za projekte u oblasti razvoja poduzetništva i smanjenja stope nezaposlenosti, a za start-up biznise i samozapošljavanje dodijeljeno je oko 400.000 KM.