Naslovnica Dobre priče Kampanja “Želim biti dio društva”

Kampanja “Želim biti dio društva”

Danas, na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom podsjećamo da svi imamo pravo na život u lokalnoj zajednici.

Projekat „Moj posao“ provodi češka humanitarna i razvojna organizacija People in Need kroz kampanju „Želim biti dio društva“. Cilj projekta je ekonomsko osnaživanje osoba s invaliditetom (OSI), prvenstveno sa intelektualnim poteškoćama, a cilj kampanje je podizanje svijesti šire javnosti o statusu i pravima OSI. U projektu sudjeluju samozastupnici/e (osobe s inavaliditetom), kao i studenti/ce volonteri/ke  pet velikih bosanskohercegovačkih univerziteta (Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Banjoj Luci, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet Džemal Bijedić, Univerzitet u Zenici).

Pravo na rad i zapošljavanje zauzima naročit položaj u lepezi ljudskih prava. Unatoč tome, u našem društvu osobe s invaliditetom marginalizirana su skupina, te veoma rijetko realiziraju ovo pravo. Europska komisija u svome izvještaju za Bosnu i Hercegovinu od 19. 10. 2021. godine navodi da su osobe s invaliditetom i dalje među najranjivijim grupama u društvu. Još uvijek ne postoji državna niti entitetska strategija o deinstitucionalizaciji koja bi omogućila multisektorsku podršku djeci i odraslima, uključujući izgradnju kapaciteta i jačanje ljudskih resursa javnih službi.

Studenti/ce posebno ističu postojanje propusta u zakonskoj regulativi i praksi u Bosni i Hercegovini glede zapošljavanja osoba s invaliditetom, i skreću pažnju javnosti da bi se navedenom pitanju trebala posvetiti veća pažnja u naučnim i akademskim krugovima s ciljem pronalaženja optimalnih rješenja za naprednije društvo.

Svi građani i građanke Bosne i Hercegovine su pozvani na sudjelovanje u misiji, a to je pomoći OSI da pošalju svoju poruku tako da ona stigne do što većeg broja ljudi, uključujući potencijalne poslodavce i donositelje odluka. Dana 03. 12. 2021. godine, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, ispred Sarajevo City Center-a u terminu od 12.00 do 14.00 h bit će upriličen event povodom ove kampanje, što predstavlja centralnu aktivnost u okviru iste.

Bez jednakosti nema slobode. Podržimo iznimno humanu kampanju „Želim biti dio društva“ i tako dokažimo da smo za slobodno bosanskohercegovačko društvo. Pokažimo da smo dio društva.

Osim u Sarajevu, geslo „Želim biti dio društva“ čut će se i u Mostaru (Španski trg, od 13 do 14 časova), Banjoj Luci (Tržni centar Delta Planet od 18 do 20 časova), Zenici (Trg Alije Izetbegovića od 12 do 14 časova).