Naslovnica Zdravlje Kako spriječiti da vam suzenje oka upropasti dan?

Kako spriječiti da vam suzenje oka upropasti dan?

Piše: Mr.sci.med.dr. Nina Jovanović, oftalmolog

Pretjerano suzenje oka jedan je od najčešćih problema zbog kojeg pacijenti dolaze kod oftalmologa, specijaliste za očne bolesti. Simptomi se kreću od lakših ili umjerenih koje pacijent opisuje kao povremeno suzenje tokom boravka vani, do onih težih i upornih koji umanjuju kvalitet života i ometaju svakodnevnicu. Problem pretjeranog suzenja očiju najlakše definišemo kao disbalans produkcije i eliminacije suza.

Razlozi su mnogobrojni, a klinički se dijele u dvije grupe. U prvoj izazivaju pojačanu produkcijusuza ili hiperlakrimaciju. U drugoj grupi je normalna produkcija suza dok je oticanje u nos zaustavljeno, te se suze prelijevaju preko obraza.

U slučaju hiperlakrimacije radi se o poremećaju kada suzna žlijezda proizvodi prekomjernu količinu suza uslijed alergijskih reakcija, poremećaja rada suzne žlijezde, iritacije oka ili drugih oboljenja oka, te uslijed nestabilnosti suznog filma kada suze nisu u mogućnosti da se zadrže na površini oka.

U drugom slučaju, suzna žlijezda proizvodi normalnu količinu suza,ali je oticanje u nos prekinuto ili otežano. Poremećaj suznog filma nastaje kao rezultat hormonskih poremećaja, trudnoće ili dojenja, poremećaja štitne žlijezde, oboljenja kapaka ili trepavica.

TERAPIJSKE MOGUĆNOSTI

  1. POJAČANA PRODUKCIJA SUZA

Upale i iritacije oka

Kauzalna terapija podrazumijeva otklanjanje uzroka suzenja bilo da su to upale oka, bolesti suzne žlijezde, ili alergijski konjunktivitisi. Kauzalna terapija obično podrazumijeva kapanje kapljica, aplikaciju masti na površinu oka ili aplikacije injekcija u tkiva oka. Čest uzrok pojačanog suzenja predstavlja alergija potipualergijskog konjunktivitisa ili rinitisa koja se liječi aplikacijom kapljica antihistaminika “olopatadine” i “azelastinhlorida”, ili vještačkih suza koje štite prednju površinu oka.

Mr.sci.med.dr. Nina Jovanović, oftalmolog

Poremećaj kvaliteta suznog filma

Suzenje oka često je vezano za slabiji kvalitet suznog filma i njegovo “pucanje” koji se popularno naziva sindromom suhog oka. U normalnim okolnostima, suzni film je stabilan, homogen i štiti oko od vanjskih uticaja. U slučajevima njegove slabije kvalitete, suzni film puca na različitim dijelovima, izazivajući simptome iritacije, žuljanje, suzenje i povremeno zamagljenje vida. Tako, paradoksalno, sindrom suhog oka izaziva pojačano suzenje oka. Ovo stanje se liječi kapanjem vještačkih suza u vidu kapljica ili gelova, najbolje bez konzervansa i bez komponente koja umanjuje crvenilo i umor oka. Na tržistu postoji mnogo vrsta kvalitetnih vještačkih suza obogaćenih komponentama specifično namjenjenim za odredjenu vrstu i uzrok nestabilnosti suznog filma tako da se terapija individualno kreira za svakog pacijenta nakon evaluacije stanja.

Ukoliko ni vještačke suze ne mogu pomoći, slijedeći korak je privremeno ili stalno zatvaranje odvodnih suznih puteva, tople obloge ili posebna higijena kapaka ili trepavica. 

Poremećaj položaja kapaka

Kod poremećaja položaja kapaka, stanje se liječi operacijom izvrnutih ili uvrnutih kapaka ili operacijom poremećenog rasta trepavica koje iritiraju oko.

Idiopatsko suzenje oka

U slučaju hiperprodukcije suza bez utvrđenog patološkog uzroka, može se aplicirati nekoliko jedinica BOTOXa u samu suznu žlijezdu da bi se tegobe sanirale na nekoliko mjeseci. Ova metoda je izuzetno učinkovita, ali je treba provoditi isključivo oftalmolog jer potpuni prekid produkcije suza može dovesti do devastirajućih posljedica za oko.

2. POREMEĆAJ OTICANJA SUZA

Nakon određivanja mjesta na kojem je došlo do blokiranja oticanja suza, opcije su ambulantno otvaranje ili širenje kanalića i otvora oticanja. Ukoliko je blok potpuni ne možemo ga otvoriti sondama i tehnikama koje koristimo ambulantno, sljedeća terapijska opcija predstavlja operativni zahvat premoštavanja začepljenog segmenta kreiranjem by-pass tj. premosnice između suzne kesice i sluznice nosa.

Ova operativna metoda se naziva DAKRIOCISTORINOSTOMIJA (DCR) i predstavlja zlatni standard u operativnom liječenju poremećaja suzenja oka uslijed začepljenja odvodnog suzno-nosnog kanala. Uspješnost liječenja je 95%, a operacija ostavlja skoro neprimjetan ožiljak pored nosnog korjena od nekoliko milimetara. Silikonske lakrimalne cjevčice koje se ugrađuju izmedju suznog sistema i nosa tokom operacije, uklanjaju se nakon nekoliko sedmica jednostavnim ispuhivanjem nosa u ambulantnim uslovima. Alternativa ove operacije je DCR potpomognuta endoskopom, koja ne ostavlja nikakav ožiljak na koži, ali je uspjeh operacije oko 85%.

Sigurno se svakome bar jedan put desilo da oči zasuze, razmažu šminku ukoliko je koriste ili na sugovornike ostave dojam kao da su plakali. Takve neprijatne situacije, iako se čine bazazlenim, mogu dovesti do umanjenja kvaliteta života, pojave nesigurnosti ili nelagode izlaskom u javni prostor. Osim ovih psiholoških teškoća, pojačano suzenje oka dovodi do iritacije okolne kože, pukotina na suhoj i iritiranoj kožilici, mogućih infekcija, zamagljenog vida, crvenog iritiranog oka kod stalnog brisanja maramicom ili čestih upala struktura suzno-nosnog sistema koje se stručno nazivaju dakriocistitisi. Ova stanja se manifestuju gnojnom i bolnom promjenom kod korjena nosa veličine lješnjaka ili oraha koja može spontano da perforira i secernira gnojni sadržaj. Ovakva ozbiljna i teška stanja, na kraju zahtijevaju operativni tretman i mora ih liječiti iskusan oftalmolog, educiran za hirurško zbrinjavanje periokularne regije. Zanemarivanje tegoba suznog oka može u konačnici da dovede do komplikacija koje je potrebno dugo i uporno lijeciti antibioticima ili hirurškim zahvatima, a može se prevenirati jednostavnim odlaskom na pregled i intervenciju kod oftalmologa.

Sve navedene preglede, intervencije i zahvate, sa posebnim akcentom na očuvanje integriteta i funkcije oka i okolnih struktura obavlja okuloplastični hirurg, oftalmolog Mr.sci.med.dr. Nina Jovanović, MPH u timu sa prof. Jasminom Alajbegović-Halimić u Privatnoj oftalmološkoj praksi “Dr. Halimić” u Sarajevu na adresi Augusta Brauna 3., te Poliklinici Srce Sarajeva na adresi Nikole Šopa, u Sarajevu.